Tino Sanandaji: Hur ska media och kriminologer lura allmänheten om det finns statistik?

Av | 28 oktober, 2018

Anmälningsgraden fortsätter öka:

“På lördagskvällen tvingades en tågvärd låsa in sig på tågets toalett – sedan han blivit attackerad av ett gäng, skriver polisen på sin hemsida. Sedan gav de även sig på en polispatrull, i Herrljunga.

“Polisen får larm om att en tågvärd tvingats att låsa in sig på en toalett i en vagn under färd. Han har blivit attackerad av ett ungdomsgäng på tåget”. Senare visade det sig att personerna var i 25-årsåldern…

I samband med att polisen klev på tåget klev gänget av. De gick in i stationshallen. “Strax därefter får ledningscentralen uppgifter om att patrullen befinner sig i underläge. Ungdomsgänget uppges då ha attackerat polispatrullen” “Poliserna fick kontroll över situationen genom att man använde pepparspray, och så kom kollegor från Borås och Alingsås och kunde hjälpa till”

Så har det alltid varit på svenska tåg, däremot pratar vi mer om tågvåldet idag. Eftersom Sverige inte för systematisk statistik på attacker mot polis, tågvärdar, ambulansförare, bussförare och dylik råder konsensus bland kriminologer att våldet aldrig varit lägre och att det viktigaste är att Sverige inte börjar föra statistik som skulle motbevisa deras struntprat. Hur ska media och kriminologer lura allmänheten om det finns statistik?

Lösningen är i stället mobila fritidsgårdar på tåg och bussar med färgglada leksaker så att socioekonomiska problem inte blir uttråkade och börjar misshandla personalen. Miljöpartiet förslag om snabbtåg har också fördelen att ungdomgäng inte hinner slå lika mycket innan man kommer fram.

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *