Borsta bort kaksmulorna och sätt fart, Norlén.

av | 29 oktober, 2018

Expressen skriver i går om att det är dags för Norlén att sluta upp med kaffekalasen nu och det är dags att sätta fart på regeringsbildandet.
De fortsätter med att skriva att om partiernas låsningar består, måste talmannen genast börja hota med nyval. Och det är nog inte många utan att de håller med om de orden. Det är hög tid att Norlén sätter press på partiledarna att om ni inte ordnar upp detta så kommer jag att presentera alternativ för riksdagen och den får ta ställning till de alternativ jag väljer, om de då röstar nej så utlyser jag omval.

Men att få Norlén till att göra detta verkar vara i stort sett omöjligt. För honom verkar det som om devisen “skynda långsamt” är det enda som existerar.
Men vad händer när vägs ende passerats?
Och det är inte långt kvar dit Norlén, när inte de två största partierna hittar lösningen till den Gordiska knuten i svensk politik så är det du som får försöka lösa upp den.
Ett sätt är att tvinga partiledarna att presentera förslag inför parlamentet så prestigen mellan dem försvinner. Att de förstår att det de sa under valet inte är skrivit i sten och att någon måste ge med sig.

Per-Albin Hanssons minoritetsregering krisåret 1933 lyckades med en kohandeln med Bondeförbundet, det var en legendarisk uppgörelse.
Så varför kan inte dagens politiker ta och kohandla?
Varför har de så svårt att gå över gränsen?
Då krisåret 1933 stod Socialdemokraterna för en frihandelsvänlig politik medan Bondeförbundet ville skydda Sverige skydda jordbruket. Trots det så lyckades de komma överens och enligt statsvetarprofessor Leif Lewin så berodde det på att “Riksdagen hade ett arbetsschema att följa. Det var nödvändigt att komma fram till ett beslut inom en begränsad tid”.

Det är kanske något som dagens politiker borde ta till sig. Det är kanske något som Andreas Norlén också borde ta till sig ock sätta fart så att vi inte står här om fyra år och undrar vart har regeringen tagit vägen.
Så om du Norlén inte kan lösa knuten så får du ge Åkesson sonderingsuppdraget för han är inte rädd att lägga fram ett alternativ och låta det gå till skarpt läge inför riksdagen. Han vågar göra det som varken Kristersson eller Löfven vågat.
För Åkesson är inte så fin att han som partiledare inte vill prata med alla och kanske det är vad som behövs.
Om inte, så kanske det skulle visa att de övriga partiledarna inte tar sina uppdrag på allvar utan fortfarande vill sitta kvar i sandlådan.

https://www.expressen.se/ledare/borsta-bort-kaksmulorna-och-satt-sprutt-norlen/?fbclid=IwAR2muDZBseWF6ki9O6qIsQJO7UVpHueLGnzZsFE5FMIj91fC8zy2jS78mpM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *