I demokratiska Sverige, vågar inte människor säga högt vad de tycker.

av | 30 oktober, 2018

Fisken börjar ruttna från huvudet

Att “fisken börjar ruttna från huvudet”, var ett ordspråk som jag lärde mig i Ryssland. De borde veta? Stalinismen höll dem i kontroll i decennier, den ortodoxa kyrkan som i stort sätt var förbjuden, fortsatte, med att förkunna guds ord på grekiska i många sammanhang istället för ryska. I delar av de slaviska länderna som numera är Bulgarien kom ottomanerna och förtryckte folket i över 500 år, försökte påtvinga sin variant av gudsord på bl.a. arabiska. Bulgarerna och Ryssland är och var historiskt kristna ortodoxa och slaviskt talande. Men skulle omvändas till muslimer.

Demokrati hos ryssarna, blev en struktur där makten stod i ett torn och spottade ner på folket, och folket där nere, spottade upp på makten. Och de har fortsatt i århundraden på den vägen oavsett maktbyte. Sverige är på väg in i denna era med stormsteg
Maktmänniskor känner igen sig själv i den andre. Denne vet vad som krävs. För att behålla makten, för att gynna sig själv genom att gynna andra likasinnade, eller den man kan utnyttja som inte förstår vilken betydelse själva utövningen har.

”All makt utgår från folket” heter det. Detta är tyvärr en klyscha som helt saknar täckning i dagens Sverige. Man avser att makten sitter i Riksdagen, vilket inte stämmer. Då makten finns i Bryssel, banker och internationella monopol. Det som blir över för Riksdagen är frågor av mer ytlig karaktär och förhållandevis betydelselösa.

Myndiga, svenska medborgare röstar på sina kandidater till denna Riksdag och därmed får sin röst hörd. En representativ demokrati, heter det. På så sätt menar man att makten utgår från folket. Samtidigt omyndigförklaras folket och trängs in i fåror om de inte följer den tongivande härskarens agenda

I Riksdagen fattas således inte besluten av avgörande ekonomisk karaktär. Ekonomin och produktion av varor och tjänster är grunden för alla samhällen. I Riksdagen kan man justera, reglera, styra till människornas fromma i viss mån. Om man törs. Vilket man sällan gör.
Att all makt utgår från folket är propaganda. Eller myt. Eller en förhoppning. Alla myndiga svenska medborgare torde begripa att verkligheten är en annan, om de vågar tänka efter. Om de vågar tänka kritiskt. Om de vågar.????

I demokratiska Sverige, vågar inte människor säga högt vad de tycker. De vågar inte säga sin mening. De vågar inte kritisera vad de finner fel. De vågar inte vara demokrater.

Därför faller sakta Sverige i bitar..

Från TP bloggen , jan Jan Tomas Petersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *