Lars Vilks. 2670: När yttrandefriheten upprör

Av | oktober 31, 2018

Petter Larsson kommenterar domen mot den österrikiska kvinnan E. S. (Aftonbladet). Domstolen har alltså fällt kvinnan beroende på hennes uppsåt, nämligen att smutskasta profeten genom att kalla honom för pedofil. Fakta i målet är att han, enligt vedertagna uppgifter, hade sex med en 9-åring. Det gör honom inte till pedofil eftersom det är en läggning som inte kan bekräftas. Det kan ge upphov till ”berättigad upprördhet”.

Larsson menar att domstolen går för långt och att det är illavarslande för yttrandefriheten. Även i Sverige kan man oroa sig eftersom det finns möjligheter till en vid tolkning av ”hets mot folkgrupp” eller ”missaktning mot folkgrupp”.

En pikant, visserligen teoretisk, juridisk detalj är Larssons påpekande: ”Att skydda människor, och deras möjlighet att utöva sin tro är en sak, och hade Muhammed varit vid liv hade E.S kunnat fällas för förtal.”

Juridiken är sträng och det skulle väl bli så att Muhammed vann förtalsfrågan medan han istället kunde åtalas för sex med minderårig. Så att det blir rätt.

Lars Vilks

2670: När yttrandefriheten upprör

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *