Maria anmälde klasskamrat för våldtäkt – fick veta av kompis att utredningen var nedlagd

av | 1 november, 2018

Efter en övernattning med klasskamrater i september i år anmälde Maria sin klasskamrat för våldtäkt. När utredningen nu lades ner fick hon veta det genom en skolkamrat. En polis hade berättat det för hela klassen. Under tiden satt Maria och studerade hemma. Se tidigare artikel här:

 

Efter våldtäkten anmälde Maria omgående sin klasskamrat efter att hon, enligt anmälan, ska ha vaknat av att han rörde vid hennes kön när hon och flera klasskamrater hade en övernattning tillsammans.

Den 24 oktober lades utredningen ned och den 25 oktober publicerades nyheten i tidningar. Samma dag, torsdagen den 25 oktober, hade Maria fått veta om nedläggningen genom en kompis. Vännens klass hade samma dag fått besök av polisen i ett utbildningssammanhang.

– Polisen sa till min kompis klass att fallet hade fått för mycket uppmärksamhet medialt och att allmänheten redan dömt killen, berättar Maria.

Polisen hade inte ringt Maria och hennes mamma för att informera om att utredningen var nedlagd. Inte heller hennes målsägandebiträde hade ringt henne innan polisen meddelade media om det nedlagda fallet.

– Hade jag inte fått veta det genom min kompis hade vi fått veta det genom tidningen. I måndags fick jag brevet från åklagaren och det var så dags då, säger hon.

På avdelningen för grova brott i Eskilstuna har Lars Franzell arbetat med utredningen.

– Nedläggningen är en allmän handling hos åklagarmyndigheten. Hur det sprids och hur postgången fungerar, det kan jag inte styra över och inte åklagaren heller. Vi ringer inte personen i fråga när en utredning blir nedlagd, utan vi brukar kontakta målsägandebiträdet och berätta hur det ligger till. Jag vet inte hur det har gjorts i det här fallet, säger han.

Hur ser du på att Maria fick veta det genom en skolkompis som hade blivit informerad av en polis?

– Det vet jag inget om. Jag har inte varit involverad i det och jag vet inte om det är sant. Det har varit rykten hela tiden runt den utredningen, säger Lars Franzell.

Tidigare har Maria och den klasskamrat hon anmält för våldtäkt växelvis gått i samma klass. Hon vet inte hur det kommer att bli nu när utredningen är nedlagd.

Maria har utsatts för övergrepp efter övergrepp i det här fallet. Först våldtäkten. Därefter beskedet att förövaren fortfarande får gå till skolan och delta i samma klass som Maria som vanligt. Det senare har drabbat Maria hårt och hon har valt att hemskolas. Och nu sist läggs utredningen ned. Det som har hänt har alltså inte hänt enligt åklagarmyndigheten. Kan det ha med förövarens etnicitet att göra?

Eftersom det som hänt inte har hänt, fast det har hänt, tvingas nu Maria återvända till skolan och där möta förövaren varje dag, varje timma hon är i skolan. Hela det här fallet stinker och ett barn har blivit sviket och trampat på av klasskamrat, lärare, skola och nu sist myndigheterna.

Maria heter egentligen något annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *