Läkare på Karolinska anklagas för antisemitism

av | 2 november, 2018

En överläkare på Karolinska universitetssjukhuset uppges ha trakasserat judiska läkarkollegor och spridit antisemitiska bilder på sociala medier. Det rapporterar Aftonbladet.

Karolinska universitetssjukhuset har problem med grov antisemitism. Det skriver människorätts-organisationen Simon Wiesentahl-centret i ett brev till sjukhusdirektören Annika Tibell.

I brevet slår organisationen larm om att flera judiska läkare på sjukhuset utsatts för öppen antisemitism genom trakasserier och repressalier av en överläkare. Dessutom ska överläkaren ha publicerat antisemitiska bilder på sociala medier.

Enligt Simon Wiesenthal Center ska sjukhusledningen ha känt till situationen sedan i februari.

– Ledningen har ignorerat problemen, skriver rabbinen Abraham Cooper i ett brev till sjukhusdirektören.

Svante Weyler är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, och har tittat på överläkarens inlägg.

– Det visar på ett extremt dåligt omdöme, de är alldeles uppenbart antisemitiska. Om de dessutom ingår i ett större sammanhang gör det ju bara saken värre.

Sjukhuset ska enligt Aftonbladet ha inlett både en intern och en extern utredning om anklagelserna.

Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör, vill inte kommentera det enskilda fallet.

“På Karolinska universitetssjukhuset råder nolltolerans mot alla typer av trakasserier och/eller kränkande särbehandling. Vi jobbar kontinuerligt med att utbilda och upplysa våra chefer och medarbetare om våra förhållningssätt och förpliktelser gentemot varandra och våra patienter. Vi har inte möjlighet att kommentera ärenden gällande enskilda anställda men när vi får indikationer på missförhållanden i vår verksamhet agerar vi direkt och vidtar relevanta utredningsåtgärder”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Vidta relevanta utredningsåtgärder? Som i att tillsätta en vilande utredning?

Källor: AB och Läkartidningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *