M- och KD-väljarna vill ha förhandlingar med Sverigedemokraterna enligt en ny Novusundersökning.

av | 4 november, 2018

Novus har gjort en undersökning på uppdrag av SVT Nyheter om hur väljarna ställer sig till ett samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
För frågan om hur Moderaterna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna vållar splittring i partiet. Medan partiledningen står fast vid beskedet att man inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna så har moderater i flera kommuner gått emot partilinjen.

Nu senast i Sölvesborgs kommun där Moderaternas och även Kristdemokraternas partiledning fördömde kommunens samarbete med Sverigedemokraterna.
Men att partiledningarna säger nej är en sak, nästa fråga är vad väljarna säger?
Det är inte bara mellan partiledningarna och partierna i kommunerna som synen skiljer sig åt, utan det är likadant mellan partiledningen och väljarna.
Det visar Novus undersökning också, väljarna har en avvikande syn jämfört med partiledningen när det gäller hållningen till Sverigedemokraterna. Bland övriga riksdagspartier däremot står väljarna och partiledningen betydligt närmare varandra.

En överväldigande majoritet av Moderaternas och Kristdemokraternas väljare vill att partierna ska samtala om sakfrågor. Och även i den ännu mer känsliga frågan om att förhandla med SD är väljarna övervägande positiva.
Så varför vägrar både M och Kd-ledningen då att både samtala och förhandla med SD?
Enligt statsvetaren Jenny Madestam är det ett vanligt fenomen att partiledningen är mer försiktig än sina väljare.
Hon säger: “Frågar man väljaren på gatan så tycker de att det är självklart att sätta sig i en regering eller föra samtal med Sverigedemokraterna. Men så ser det inte ut i partiledningen eftersom man har så många olika hänsyn att ta. Både internt i partiet där det finns olika åsikter och till olika samarbetspartners.”

Enligt Jenny Madestam har partierna inte varit tillräckligt bra på att förklara för sina väljare varför man agerar som man gör och det riskerar att slå tillbaka i ett kommande val.
Hon fortsätter säga: “En konsekvens kan bli är att väljarna till slut tröttnar, att man får ett missnöje eller kanske till och med en irritation gentemot partierna i fråga.”
Men vad kommer då att hända, när väljarna tröttnar på partiets hållning?
Kan det hända att de byter parti då?
Eller tror kanske partiledningarna i M och Kd att väljarna kommer att stanna kvar oavsett vad för politiska bedömningar dessa partier tar?
Undersökningen som Novus gjorde har Moderaterna avböjt att kommentera och SVT har söker både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för en kommentar om Novus undersökningens innehåll.

Jag tror inte de som nu säger att M och Kd ska samarbeta eller i alla fall tala med SD kommer att rösta på dem vid nästa val om de fortsätter att utesluta SD från politiskt inflytande.
Jag är benägen att säga att de partierna gräver sin egen politiska grav ifall de inte på något vis öppnar upp för ett eller annat samarbete eller i alla fall samtal med det partiet. Speciellt som de har anammat deras politik på område efter område. Men det är min åsikt och den överensstämmer säkert inte med alla andras åsikter.

https://www.svt.se/…/m-och-kd-valjarna-vill-ha-forhandlinga…
https://omni.se/svt-novus-klar-majoritet-av-m-och…/a/QlzeoJ…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *