Marcus Oscarsson senaste politiska prognos.

av | 4 november, 2018

PROGNOS: SVERIGE FÅR NYTT HÖGERBLOCK MED M-KD-SD
– SKULLE VARA STOR SEGER FÖR SVERIGEDEMOKRATERNA

Hela 67% av Moderaternas väljare och 74% av KD:s väljare vill att partierna ska samarbeta med SD i riksdagen mot bara 18 respektive 16% som inte vill det.

Motsvarande siffror för Centern och Socialdemokraterna visar att bara 12 respektive 13% vill samarbeta med SD I riksdagen mot 82 respektive 80% som inte vill det.

Detta enligt en Novusmätning utförd 25-31 okt som presenterats i SVT idag.

ANALYS
Resultatet är särskilt intressant då det kommer mitt i den heta processen att få fram en ny regering. Det är en mycket stor framgång för SD jämfört med läget för fyra år sedan. Här är mina huvudpunkter i analysen av mätningen:

Det är nästan exakt lika stort motstånd i C och S mot samarbete med SD. Motståndet är t.o.m aningen större i C.

Skillnaden mellan C å ena sidan och M, KD å andra sidan är mycket, mycket stor och får även praktiska effekter vilka redan är uppenbara.

M och KD har redan idag sagt ja till att bilda regering beroende av SD. Redan det är en stor indirekt framgång för SD.

Många M- och KD-väljare torde anse att SD är ett parti med hyfsat bra politik, avseende tex skatte- polis- och flyktingpolitiken, så länge inte SD lägger fokus på att lämna EU eller gör uttalanden som kan tolkas som ryssvänliga, ty de två frågorna ses som tokiga i M och KD, och även av en del SD-väljare.

För många M- och KD-väljare har C och L blivit mindre pålitliga partier i och med att de nu markerat på tydligast möjliga sätt – dvs sagt nej till regering – pga beroendet av SD. Samtidigt uppfattas SD som en säkrare garant för att genomföra högerpolitik än vad C och L är.

Det råder idag ingen tvekan om att SD är ett högerparti. Jimmie (SD) placerade själv SD längst till höger på vänster-höger-skalan i SVT:S direktsända partiledarutfrågning. Abortfrågan har ytterligare betonat högerpositionen. Allt detta bidrar att ge M och KD mandatmässig säkerhet när det gäller relationen till SD.

Min prognos är att SD i praktiken kommer att ingå i ett potentiellt högerblock med M och KD vid valet 2022. Utvecklingen formas under mandatperioden 2018-2022.

Det finns likheter med Danmark där Dansk Folkeparti utgör en självklar medaktör och förhandlingspartner till borgerliga blocket. Socialliberala mittenpartiet Radikale Venstre har dock lämnat högerblocket och där kan finnas framtida likheter med C och L.

Marcus Oscarsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *