Sverige faller i EU-listan över lägst arbetslöshet

av | 5 november, 2018

Alla kommer väl ihåg 2014 då Socialdemokraterna gick till val på att ha EU:s lägsta arbetslöshetssiffror 2018.
Men hur har det gått och vad är socialdemokratins bortförklaringar?
Att Sverige inte har de lägsta arbetslöshetssiffrorna i EU har ni nog redan räknat ut. Men hur ligger Sverige till kan man då fråga sig, 2014 låg Sverige på 12 plats av EU:s länder med en arbetslöshet på 7,8 procent. Men trots att arbetslösheten minskat i Sverige och numera ligger på 6,5 procent, inte långt ifrån EU-genomsnittet på 6,7, så har inte placeringen förbättrats.

Den har snarare försämrats rejält, numera så ligger Sverige på 18 plats. Sverige har i genomsnitt fallit mer än en plats per år under den rödgröna regeringen. Detta trots att Socialdemokraterna gick till val år 2014 med målsättningen att Sverige till år 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet.
Så frågan är om den rödgröna regeringens mål fortfarande är genomförbart eller det bara var en av alla dessa vallöften som aldrig kommer att genomföras.

Så när då Magdalena Andersson blir utfrågad om detta så kommer föga förvånande en massa bortförklaringar och ursäkter. Hon börjar med att den negativa utvecklingen beror på att ”många fler söker sig ut på arbetsmarknaden”.
Men något svar på om målsättningen var klokt vald, det får ingen.
Magdalena Andersson sade till Europaportalen som frågade henne: “Jag tror att jag som en minister i en övergångsregering inte ska recensera tidigare regeringars mål.”

Detta till trots att hon satt på samma post i den rödgröna regeringen.
Den aktuella listan toppas av Tjeckien med 2,3 procent, följt av Tyskland och Polen med 3,4 procent, Nederländerna med 3,7 procent och Ungern med 3,8 procent. Högsta arbetslösheten i EU har Grekland med 19 procent, följt av Spanien med 14,9 procent, Italien med 10,1 procent, Frankrike med 9,3 procent och Kroatien med 8,2 procent.
Och med tanke på att EU endast består av 28 länder så går det inte att bortse ifrån att Sverige kommer på den nedre halvan och inte den övre halvan som Socialdemokraterna så frekvent upprepade under 2014 års valkampanj.

https://nyheteridag.se/sverige-faller-i-eu-listan-over-lag…/
https://www.europaportalen.se/…/sverige-forlorade-arbetslos…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *