Talman Andreas Norlén: Riksdagen ska rösta om Kristersson som statsminister.

av | 5 november, 2018

Nu vid halv tio så meddelade talmannen Andreas Norlén att Ulf Kristerssonfått i uppdrag att fram tills måndag morgon bilda en regering som det ska röstas om i riksdagen.
Han sade på en presskonferensen i riksdagshuset att: “Det innebär att förslaget ställs på sin spets.”
Han fortsätter med att säga: “De verktyg jag har i min verktygslåda är på väg att ta slut, men det finns ett kvar.”

Annie Lööf har velat att se över förutsättningarna för en regeringssamverkan mellan Alliansen och Miljöpartiet, men bara om samtliga Allianspartier ställer sig bakom ett sådant förslag. Men enligt Norlén anser två av de fyra partierna att ett sådant uppdrag inte bör ges.
På måndag nästa vecka kommer han därför att lämna ett formellt förslag till riksdagen om att välja Ulf Kristersson till ny statsminister.

Andreas Norlén säger: “Det finns en logik i att den som avsatte en regering själv får försöka ta över.”
Så Kristersson kommer att få en vecka på sig att ge besked om vilka partier som ska ingå i hans regering. Omröstningen kan ske på onsdag nästa vecka.
Norlén fortsätter: “Nu kommer det att finnas ett skarpt förslag för partierna i riksdagen att ta ställning till. Då måste man göra det. När man röstar i riksdagen finns det tre knappar att välja på, och då måste man trycka på en av dem. Det innebär att förslaget ställs på sin spets.”

Och han fortsätter med: “Jag ser inte att det finns något annat alternativ för mig i det här uppkomna läget. Min förhoppning är att det uppstår en ny dynamik mellan partierna nu när frågan till slut ställs på sin spets.”
På en efterföljande presskonferens sade Ulf Kristersson att han accepterar talmannens nominering och vill leda en regering som ger ”så mycket Allianspolitik som möjligt”. Därmed blir det inget samarbete med vare sig Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har redan meddelat att hennes parti vill ingå i Kristerssons regering. Centerpartiet och Liberalerna har ännu inte gett besked, enligt Kristersson.

Så nu ställs alltså frågan på sin spets om Lööf och Björklund är villiga att sätta sig i en minoritetsregering som får passivt eller aktivt stöd av SD, eller det kommer att bli att de hoppa av och dödförklara Alliansen?
Eller kommer det blir så att Kristersson försöker bilda en ännu mindre regering med bara Moderaterna och Kristdemokraterna som aktivt samarbetar med Sverigedemokraterna?
Ja man kan spekulera mycket men om inte Kristersson får stöd av SD på ett eller annat vis så kommer han inte att bli vald och då kommer Sverige ett steg närmare ett extraval.

https://nyheteridag.se/talmannen-riksdagen-ska-rosta-om-kristersson-som-statsminister/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *