Trycket på att Ulf Kristersson ska närma sig SD är tungt.

Nu ska Ulf Kristersson (M) prövas som statsminister. Jag hoppas att Kristersson röstats fram som statsminster. Det som får mig att tvivla något är hans uttalanden om att SD inte delar samma värdegrund som M. Det får mig att fundera på vad han menar med det. Att M och SD inte har samsyn i allt är naturligt, de är två olika partier och det ska märkas. Annars vore det märkligt.

Tunga partiprofiler, näringsföreträdare och nu en majoritet av sympatisörerna vill att Moderaterna ska föra samtal med SD – det visar SVT/Novus nya väljarundersökning. Trycket på att Ulf Kristersson ska närma sig SD är tungt.

Under presskonferensen säger Ulf Kristerssons att det inte finns någon realistisk lösningen som inte redan har prövats. Nu är det dags att se till att lösa detta. Avgörandet handlar nu om att här landet får en regeringen. S har tydligt aviserat att de inte är beredda att ingå blocköverskridande politik om inte Stefan Löfven leder regeringen. Det har M lika tydligt sagt nej till. Kristersson viker inte med en tum från att han vill driva Alliansens politik, i alliansens anda och på alliansens villkor.

Ulf Kristersson är väl med medveten om att när han ställer sig till förfogande att det kommer finnas svårigheter men han upprepar att det är Alliansens politik, ekonomi och reformagenda som gäller. Kan man tolerera det ska man rösta ja, kan man inte det ska man rösta nej, säger Kristersson. KD har redan sagt ja, de vill vara en del av den största möjliga Alliansregering som föreslås. Kristersson undviker dock alla frågor som handlar om SD, i vilken utsträckning de kommer få igenom sin politk, det vill säga representera sina väljare, eller hur/om de kommer ta ställning till SD.

Jag anser att alliansen ska bryta ”beröringsskräcken” med SD och inleda samtal med partiet. Det viktigaste är att Sverige får en regering, och då måste man vara pragmatisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *