Jenny Sonesson: En regering måste baseras på sakpolitik inte på vilket parti man är emot, i det här fallet SD.

Lyssnade just på ett radiosamtal med GP:s ledarskribent Jenny Sonesson, tidigare aktiv i Folkpartiet, och pr-konsult Henrik Sjöholm, före detta talskrivare åt C-ledaren Maud Olofsson.

Jenny Sonesson inleder samtalet rakt på sak. Centerpartiet och Liberalerna är två partier som just nu inte har en vettig strategi för regeringsmakten. Sonesson påpekar att en regering måste baseras på sakpolitik inte på vilket parti man är emot, i det här fallet SD. Sedan är det viktigt att man har samsyn vad gäller ekonomin, det är fundamentalt. Här menar Sonesson att Annie Lööf och Jan Björklund måste svara på frågan: Vilken statsminster vill de se? Centerns och Liberalernas främsta vallöfte var att genomföra en Allianspolitik och om L och C väljer att släppa fram Socialdemokraterna till makten kommer de i samma ögonblick döda Alliansen. Det här har väljarna varit väldigt tydliga med i valet, och det finns en klar majoritet i riksdagen som inte vill ha en vänsterpolitik.

Henrik Sjöholm pratar om värderingsskillnaderna mellan Centern och Liberalerna och Sverigedemokraterna och pekar på att här handlar det inte främst en politisk värderingsskillnad utan det handlar om en fundamental värderingsskillnad . Både Lööf och Björklund pratar mycket om människosyn, och kopplar samman det med SD. Det vill säga, SD är för dem ett parti man inte vill legitimera på kort sikt eftersom de är väldigt rädda för det inflytande SD kan komma att kräva. Det lätta i det här läget är, menar Sjöholm, att bilda en regering, det svåra är att få en regering att fungera i fyra år. Det är klart att SD skulle i ett sådant läge successivt skulle skruva upp kraven menar han. I den frågan är Sjöholm tämligen övertygad om att Lööf drivs av värderingar i fråga om SD. Hur ser det då ut i förhållande till till S och värderingar då? Är det verkligen så lätt att ändra sina värderingar? Nej det tror inte Sjöholm. Och säger att det är väl det hon antyder när hon pratar om att det är upp till Ulf Kristersson att visa att SD inte får ett inflytande.

Under samtalet om värderingar kommer Jan Björklund upp som sagt att för honom är detta en hjärtefråga eftersom han har två egna adopterade barn. Sonesson är här väldigt tydlig med att det är mycket olyckligt och osmakligt att blanda in sina egna barn och sätta dem som pant i politiken. Barn ska hållas utanför politiken. Den här bilden, fortsätter Sonesson, som både Lööf och Björklund målar upp kring att att ta stöd av SD får det att låta som att SD skulle sitta i en borgerlig regering. Så är det ju absolut inte påpekar Sonesson. Det handlar om att få deras stöd för Allianspolitiken, en politk som de bägge har gått till val på.

Sonesson påminner om att mellan 2010-2014 regerade Alliansen i minoritet med frekvent stöd av SD, så det här som de nu håller på med nu är väldigt förvirrande. Varför gör de så? Vad är strategin? När det gäller Björklund, säger Sonesson, måste vi ha i åtanke att han slåss för sitt politiska liv. Han är beredd att inta vilken position som helst för att klamra sig fast vid makten. Det är ganska hårda ord, men sanna likväl. Han har gjort otroligt dåliga val, blivit omsprungen av Ebba Busch Thoor (KD) Han slog visserligen Birgitta Olsson i utmaningen om partiledarskapet men vad Björklund gör nu är att försöka tillfredsställa Birgitta Olsson-falangen i partiet, fortsätter Sonesson.

Vad är Lööfs strategi då? Sjöholm antydde att det finns en slags öppning. Vad kommer hon välja om hon får välja mellan S och SD. Det mer smakliga alternativet är att släppa fram en minoritetsregering med S men samtidigt ställa tydliga krav, säger Sjöholm. Det är det mest troliga. Om blocken är så låsta som idag och om inte Kristersson hittar en lösning på SD-problematiken.

Lyssna här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *