“Låsningen” är inte C och L, utan Annie Lööf och Jan Björklund.

Cecilia Blomberg, cilvilekonom från Handelshögskolan i Stockholm (HHS) och liberal samhällsdebattör, skriver klokt i Dagens samhälle om Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)

“Det är inte sakfrågor som gör att läget i svensk politik är låst, utan personligt avgivna löften från främst partiledarna för Centerpartiet och Liberalerna. Var i Centerns partiprogram står det att C:s främsta uppdrag är att ta avstånd från Sverigedemokraterna? Och var i Liberalernas valmanifest kan man läsa att partiets högsta syfte är att partiledaren håller löften till sina barn och inte att försöka driva och få igenom liberal politik?”

Det som Blomberg skriver är relevant i allra högsta grad eftersom de två frågorna omöjliggör, “trots att Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) hävdar att de vill se Ulf Kristersson (M) som statsminister (…) de varje regering som skulle kunna göra honom till det, eftersom de dyrt och heligt lovat att inte ge SD något som helst inflytande. Även om det så innebär att säga nej till sin egen politik, har det visat sig.”

“Än märkligare blir resonemanget av att C och L dessutom redan tagit stöd från SD när de röstade bort Stefan Löfven (S) som statsminister. Likafullt har stöd från SD tidigare utnyttjats i olika frågor i det löpande riksdagsarbetet, och även ute i vissa kommuner.”

“Men så länge som de inte bryter mot något löfte är läget låst.” (…) “Låsningen är således inte C och L, utan Annie Lööf och Jan Björklund.”

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/utan-loof-och-bjorklund-vore-laget-mindre-last-24693

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *