Jens Ganman: Vill SR:s vd att satiren ska styras av staten?

Av | november 7, 2018

Jens Ganman skriver en replik till SR:s vd Cilla Benkö på hennes debattinlägg “Journalister kan mördas, utan konsekvenser” där hon skriver bland annat “Medieinstitutet Fojo, som jobbar på uppdrag av regeringen, publicerade i oktober en ny studie som visar att situationen med hat och hot mot svenska journalister på nätet liknar den i länder som Mexiko, Pakistan och Filippinerna. Framförallt handlar det om sexualiserade hot mot kvinnliga journalister.”
Samt, “Normen förflyttas och det hjälper inte att det också finns tunga politiker som använder sig av en journalistföraktande retorik som gör medierna till fiender. Det legitimerar andra att göra samma sak.”

Och, “Men sättet att använda sarkasm och humoristiska memes som redskap för att odla misstro mot journalister är inte så oskyldigt som det först kan verka.”
Och till sist, “Tonläget måste ändras och de som attackerar, hotar och till och med mördar journalister måste ställas inför rätta och få sitt straff. Därför är också den här dagen viktig!”

Nu så frågar sig Ganman om Cilla Benkö vill att journalistiken, satiren ska styras av staten?
Han skriver: Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver på Expressen Debatt om det hotfulla arbetsklimatet för världens journalister. Hon kräver att de som mördar journalister ska ställas inför rätta och dömas och mot detta kan man omöjligen invända.
Men låt oss stanna upp och fundera innan vi, rutinmässigt, kopplar ihop en ”uppskruvad retorik” och ”populistiska vindar” med överlagda mord.
För vilka ska, exakt, ­räknas in i denna populism?
Och lika viktigt: vad är den, exakt?

Cilla Benkö oroar sig för att om “journalister tystnar så minskar de så viktiga granskningarna av makt och missförhållanden som är helt grundläggande i en väl fungerande demokrati.”
Helt rätt. Måtte därför varken Joakim Lamotte eller Federico Moreno tystna. Ej heller Chang Frick eller gänget bakom ”Inte Rasist Men…” Ju större mångfald i debatten, och journalistiken/aktivismen, desto bättre.
Och måtte heller aldrig satirikerna tystna. Vissa är plumpa. Andra infernaliskt utstuderade. Vissa får oss att fnissa igenkännande. Andra får oss att famla efter luktsaltet.

Oavsett verkshöjd behövs satirikerna som kollektiv och som expansionskärl i samhällsdebatten. Ett samhälle utan satir, eller en begränsad sådan, är nämligen per definition en diktatur.
Cilla Benkö skriver: “Sättet att använda sarkasm och humoristiska memes som redskap för att odla misstro mot journalister är inte så oskyldigt som det först kan verka.” Men jag tror, med förlov sagt, att Cilla kan ha missförstått många av de memes och sarkasmer hon sett sista åren. Eller i alla fall syftet bakom dem.
De är inte oskyldiga – de speglar en djup oro hos många medborgare att den svenska samhällsdebatten har blivit ängslig, förljugen och inte sällan intellektuellt ohederlig. Och vad är egentligen nästa steg i tankefiguren: ”satir är inte alltid är så oskyldig som man kan tro”?

Ska misshaglig satir begränsas? Ska den förbjudas? Kvalitetssäkras av staten?
Här resonerar Cilla Benkö i ett sluttande plan.
Konkreta hot mot journalister är helt förkastligt men det beramade ”hatet” måste vi komma ihåg – är alltid subjektivt.
Det kan även vara nyttigt att påminna sig om att i länder som Kina och Ryssland sorteras all kritik mot makten som just ”hat och hot”. Inga distinktioner görs.
Jag blir därför orolig när en av Sveriges största mediala makthavare uttrycker sig så oprecist i frågan.

Ja vad kan man annat än hålla med Jens Ganman i hans replik.
Vilken menar Cilla Benkö skulle styra journalistiken och satiren?
Skulle det kanske vara Kulturminister Alice Bah Kuhnke kanske, eller hon kanske själv vill ha det jobbet?
Nä, precis som Ganman skriver så är ett land utan fria journalister eller satiriker en diktatur.
Men det är kanske dit Benkö vill?

Men om hon tycker det är så hemskt att medborgarna skriver illa om journalisterna i MSM så kanske det skulle vara bra om de inte bara sprider en massa propaganda, utan någon gång sa sanningarna, för då hade kanske inte hoten och hatet mot dem varit så massivt. Men det är väl förmycket att begära av en journalistkår som är upplärd av 1968-rörelsens vänsterpropaganda.

https://www.expressen.se/…/vill-srs-vd-att-satiren-ska-st…/…
https://www.expressen.se/…/journalister-kan-mordas-utan-ko…/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *