Justitieministern beordrades 300 poliser till kritiserade Palme-spåret

av | 7 november, 2018

Expressen presenterar idag en intervju med rikspolischefen Holger Romander, när han i dagarna lanserar sin memoarbok “Såvitt jag minns”. Han var den högsta chefen vid Palmemordet och ledde utredningen under de första turbulenta åren.
Den första mars 1986, klockan 00,20, ringde telefonen hos rikspolischef Holger Romander på fritidsgården Näs vid Glafsfjorden i västra Värmland. Det var polisintendent Christer Sjöberg som ringde för att meddela att Olof Palme skjutits, Kort efter samtalet satte sig Holger Romander i sin sexcylindriga BMW och satte full fart mot polishuset i Stockholm.

Romander som skulle gå i pension, uppmanades av regeringen att fortsätta arbeta och kom därefter att vara högsta polischef under utredningens första två år. Under en turbulent tid, där spaningsledaren Hans Holmér fick sparken, fick Romander också i uppdrag av regeringen att själv ta över utredningen tillsammans med riksåklagaren.
Då gav regeringen ordern, att trots fiaskot kring PKK-spåret fortsätta utredningen mot den kurdiska organisationen, med 300 poliser.
Den idag 97-åriga Romander menar i sin nya memoarbok “Såvitt jag minns” att “regeringen själva bedrev mordutredning” vid tiden. Något han klassar som “häpnadsväckande”.

Han säger: “Dåvarande justitieministern Sten Wickbom satte som villkor att jag ställde 300 poliser till förfogande för att fortsätta det spåret. Det var ett märkligt agerande från regeringens sida. Jag tror att de hade stort förtroende för vad Holmér gjorde och tyckte.”
Han fortsätter med: “Det är fullkomligt unikt och tvivelaktigt.”
I memoarerna finns också uppgifter om en känd Palmehatare, med akademisk bakgrund, som tidigt förekom i Palmeutredningen och nyligen också uppmärksammats i en bok av Jan Stocklassa.
I boken berättas att polischefen bodde granne med denna kända Palmehatare. En person som hyrde Romanders fritidsbostad kontaktades efter mordet av Palmehatarens fru.

Hon ska då ha bett hyresgästen att förvara en resväska åt henne. Hon förklarade inte varför. På det sättet kom resväskan – som Holger Romander misstänker har med någon form av brottslighet att göra – att hamna i rikspolischefens bostad.
Romander säger: “Den här resväskan figurerar strax efter mordet. Men jag fick veta det från arrendatorn först senare.”
Romander lämnade uppgifterna vidare till Palmegruppen, men är tveksam till om väskan har koppling till mordet.
Han fortsätter berätta ,ed att säga: “Väskan kan vara intressant, men inte för mordet. Man kan tänka sig att det var annat som familjen inte ville ha polisens ögon på.”

Någon återkoppling från polisen om väskan säger han sig inte ha fått och den tidigare hyresgästen är numera avliden.
Holger Romander gick i pension i slutet av 1987 och lydde regeringens order om PKK. Spåret kördes i botten utan resultat. Han tror att fokuset på den kurdiska organisationen gjorde att andra spår och uppgifter blev lidande.
Han säger: “Det är den rimliga slutsatsen. Det är svårt att spekulera om, men rimligtvis hade Christer Pettersson observerats mera om resurser lagts på annat.”

Expressen frågar då: “Du tror att Pettersson är mördaren?”
Romander svarar: “Det uttalar jag mig inte om och det ska man inte göra. Han är frikänd och då ska man inte ha någon uppfattning om det.”
På frågan om han tror att mordet någonsin blir löst är kort.
Kommer ett kort och koncist svar och det svaret är “Nej!
Där är ytterligare några frågor jag skulle velat ställa till Romander.
En av dem är om han tror att Socialdemokraterna medvetet försökte sabotera utredningen?

För när justitieministern efter att Holmér fått sparken ger en direkt order att 300 poliser skall ställas till förfogande för att fortsätta PKK-spåret, trots att det var ett totalt fiasko, så frågar man sig om inte det var medvetet gjort och att där var något som låg bakom detta mer än att regeringen hyste stort förtroende för vad Holmér tyckte.
Sen kommer där upp en annan fråga och den är varför motsatte du dig inte att överlämna 300 poliser så att säga i Socialdemokraternas och justitieministern händer?
För med tanke på hur utredningen sköttes när Holmér ledde den så frågan man sig om inte utredningen sköttes från början från Sveavägen 68.

https://www.expressen.se/nyheter/300-poliser-beordrades-till-kritiserade-palme-sparet/?fbclid=IwAR2DZdhRn0lKzOHS2gQwGGiv7VA-d7Rf_aV1J9Qi9zzcsLYZupxxC2Vw780

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *