NU-sjukvården ska spara, läkare sägs upp

| 7 november, 2018

Man ställer sig verkligen frågande till att NU-sjukvården ska spara in på läkare när de fått sparkrav på sig?
Man frågar sig om inte den svenska sjukvården inte är fantastisk. När sjukhusledningarna tror att sjukvården inte behöver erfarna läkare.
Enligt en artikel på SR och ett inslag i P4 Väst ska NU-sjukvården (Sjukhusförvaltning inom Västra Götalandsregionen. N står för Norra Älvsborgs länssjukhus, medan U står för Uddevalla sjukhus) spara in 220 miljoner kronor eller 310 tjänster. Det ska de göra genom att avskeda läkare som arbetar efter pensionen och genom att vakanser inte skall tillsättas.

Urologen Thomas Ranch 67 är en av de läkare som kommer att sägas upp.
Han säger: “Det är tråkigt att behöva sluta, men det som framförallt bekymrar mig är att två kompetenta läkare försvinner. Mycket arbete kommer att lastas över på dem som blir kvar och köerna kommer att växa.”
På kirurgavdelningen, som urologen tillhör, får nu sammanlagt sex läkare sluta.
Thomas Ranch säger vidare: ” de som inte har någon cancerdiagnos kommer att få ställas på kö och jag är orolig för cancervården.”

Sjukhusledningen har fått ta emot brev från flera läkare, som oroar sig för hur det ska gå.
Sjukhusdirektören Björn Järbur har i sitt svar till läkarna skrivit att han har stor respekt för alla frågor och känslor, men att “vi behöver lära oss att hålla oss inom givna ekonomiska ramar”.
Men hur en sådan besparing kommer att drabba patienterna, det vet han inte, han hoppas att ingen blir drabbad. Han talar bara om att NU-sjukvården har en personalomsättning på 10-12 procent på 5000 anställda så det ska nog gå.
Thomas Ranch säger till sist: “Då får man från regionnivå tala om vilka patienter vi inte ska ta hand om i slutänden.”

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=7083919&fbclid=IwAR076cLP934_vxn36RpZRhUpe9FaIHguWte0C1EmRz0E4tiw-ht5WcAWSUU

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *