Andreas Henriksson: Vad gör alla dessa anställda i de politiska staberna på jobbet egentligen? I väntan på Norlén alltså.

av | 8 november, 2018

Ursäkta en enkel skattebetalares enkla frågeställning så här på en torsdagsmorgon. Men ni vet väl att det som i dagligt tal kallas för RK, regeringskansliet, är fyllt till en icke oansenlig del med medarbetare i de politiska staberna.

Det handlar om statssekreterare, politiskt sakkunniga och pressekreterare. Det här är genomgående ofta ganska vassa knivar i lådan, som till exempel hon som lämnat det prestigefulla jobbet som advokat och skatteexpert på den tunga affärsjuridiska byrån för att istället arbeta som rådgivare på det centrala departementet i regeringskansliet, några kvarter närmare riksdagen än på hennes tidigare arbetsplats.

Jag vill på intet sätt förringa deras arbetsinsatser. Det är folk som i normala fall har en arbetstid som inte snittar på 40 timmar i veckan, för att dra till med ett understatement.

Men nu, under den så kallade övergångsregeringens verksamhetsperiod, som bidar sin tid i väntan på att talmannen Norléns kafferep, gruppterapisamtal, presskonferenser och offentliga lektioner i “mandatmatematik” med mera, ska ge någon form av synbart resultat, inställer sig en fråga.

Vad gör alla dessa anställda i de politiska staberna på jobbet egentligen? I väntan på Norlén alltså. De får uttryckligen inte ta några nya politiska initiativ, således inte göra det som de är uttryckligen anställda för att göra.

Fikar de? Utbyter de kakreceptet efter att ha hämtat inspiration i riksdagen? Youtubar de gamla slutdebatter i SVT från valrörelserna under 1970-talet? Läser de gamla Fantomen som de rotat fram i något källarförråd i föräldrahemmet? Läser de Pikettys samlade verk om kapitalackumulationen i det moderna västerlandet? Plockar de fram nobelspristagaren Douglass Norths “Västerlandets uppgång. Europas ekonomiska historia 900-1700” och mejlar coola citat till varandra? Visar de bilder i mobilen från sommarens släktträffar, där släktens yngsta nytillskott plötsligt somnade vid bordet med ansiktet i tårtan, eller vad?

Jag är på riktigt nyfiken. Någon som kan bibringa mig lite klarhet, eller själv komma med en kvalificerad gissning? Vad gör de politiskt anställda på RK mellan 8-5?

Självklart välkomnar jag initierade upplysningar om detta från sakunniga i ämnet med egen aktuell erfarenhet.

Andreas Henriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *