Malcom Kyeyune: EU-frågan är intressant, sett till den svenska vänstern.

av | 8 november, 2018

Kan inte direkt påstå att jag är förvånad. Det här inlägget kommer ju extra lägligt med tanke på att EU just nu håller på att underkänna Italiens budget på grund av att den inte innehåller nog med nedskärningar och besparingar, men visst.

EU-frågan är intressant, sett till den svenska vänstern. Den illustrerar ganska väl styrkeförhållandet mellan det man är emot, och det man är för. Det förstnämnda är mycket mer viktigt än det sistnämnda: om SD är för något, ja, då dröjer det inte länge innan man är emot. Karaktären hos ens nya “vänner” är i slutändan mindre viktig; positioneringens logik vinner förr eller senare.

Är själv inte något superstort fan av “Swexit nu!!!” eller något i den stilen, för jag tror folk sällan är ärliga rörande hur kostsam ett sådant projekt skulle bli. Att sälja folk grisen i säcken – att underdriva farorna och skippa allt det svåra – är inte något politiskt vinnarrecept direkt. Men det här snacket om att “förbättra” EU-samarbetet är inte ett dugg annorlunda. Det är inte dåliga människor med dåliga idéer som förklarar varför EU beter sig som det gör – en sådan förklaring är för övrigt raka motsatsen till materialism – utan det handlar om fundamentalt trasiga strukturer för hur makten (inte) fungerar. Men men: ut med det gamla, in med det nya.

Malcom Kyeyune

Läs artikel här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *