Ambassadören vågade inte skriva under värdegrundsuppropet på UD – av rädsla för SD och Expressen

av | 10 november, 2018

Chang Frick skriver i Nyheter idag att Sveriges ambassadör i Rwanda Jenny Ohlsson inte vågade skriva på UD:s värdegrundsupprop i rädsla för vad SD och Expressen skulle säga.
Hon skriver i ett internt UD-mail ”Jag vill inte vara den som SD använder som exempel för att detta är en sosselista.”
Hon skriver också: ”Jag vill jag vill jag vill.”
Ohlsson är inte vem som helst, hon har arbetar som Sveriges ambassadör i Rwanda. Men hur mycket Ohlsson än vill vara med att underteckna värdegrundsuppropet är hon rädd för konsekvenserna.

Nyheter Idag kan avslöja detta efter att vi tagit del av interna UD-mejl som visar att värdegrundsuppropet uppfattades som en politisk markering mot en kommande högerregering.
Hon skriver vidare till Pernilla Nilsson: “”Figge är med men jag tvekar, för att jag månar om listan. Det är i sak ett otroligt bra initiativ som jag såklart stödjer MEN jag har väldigt många år varit politiskt anställd.”
Ohlsson resonerar att hennes tidigare politiska anställningar skulle kunna användas emot henne.

Hon betonar särskilt och påpekar att ”jag är vad jag vet DEN ENDA som varit politiskt anställd (för två statsministrar och två utrikesministrar)”. Vidare påtalar hon att så sent som 2016 arbetade hon för statsminister Stefan Löfven.
Hon fortsätter i det interna UD-mejlet att: ”Det skulle säkert kunna spinnas på galet sätt av Expressen eller SD eller annat. Så därför är jag tveksam”
Utåt har Pernilla Nilsson förklarat i medier att uppropet ska ses om ett opolitiskt initiativ. Hon svarar Svenska Dagbladet att listan kom till innan en eventuell ny regering tillträtt just för att det inte ska uppfattas som en politisk markering.

Pernilla Nilsson säger: “Vi är ju just opolitiska tjänstemän och det är därför vi har skickat det här innan en eventuell regering har tillträtt så att det inte kan uppfattas som kritik av den regeringen.”
På en rak fråga från SvD, om Nilsson förstår att uppropet kan uppfattas på ett annat sätt, vill hon inte ge svar.
Hon säger: “Det vill jag nog inte svara på, tror jag. Vi har kommit överens om att vi ska försöka ta det här internt.”
I de interna mejlen, innan uppropet blev känt för allmänheten, dryftades liknande farhågor. Samtidigt är ambassadör Jenny Ohlsson på flera ställen tydlig med att hon stödjer andemeningen med värdegrundsuppropet, men att hon samtidigt är orolig över en eventuell ”backlash när listan kommer ut i media”.

Jenny Ohlsson skriver i samma mail: ”Om mitt namn gör listan svagare, då är det ju fel. Därför är jag inte med, ännu. Funderar”
Efter att Ledarsidorna.se först uppmärksammat värdegrundsuppropet har initiativet fått stor medial rapportering. En av de som reagerat mot UD-tjänstemännens agerande är den före detta utrikesministern Carl Bildt.
Han skrev på Twitter: “Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut.”

I en krönika i Expressen riktar Linda Nordlund hård kritik mot tjänstemännen på UD. Hon skriver att hon är ”livrädd för att statsförvaltningen politiseras”.
Hon frågar också retoriskt: ”Alla dessa aktivistiska diplomater, förstår de inte vilken Pandoras ask de gläntar på?”
I en tidigare artikel avslöjade Nyheter Idag hur initiativtagaren Pernilla Nilsson reagerade när uppropet uppmärksammades i medier. ”Heads up”, skrev hon i ett intern UD-mejl och varnade att ”högerextrema bloggar” tagit del av det kontroversiella uppropet. Nyheter Idag har sökt Pernilla Nilsson för en kommentar, utan resultat.

Att där kommer så mycket med kritik gentemot detta värdegrundsupprop är väl inte så underligt, men det är något som varken Pernilla Nilsson eller Jenny Ohlsson verkar förstå. Arbetar man som tjänsteman på UD så ska man inte ha någon egen politisk agenda, har man det hör man inte hemma inom UD. Då ska man söka sig något annat arbete. Likaså ska man inte få arbeta som ambassadör om man uttalar sig som Ohlsson gjort, hon har i och med det uttalandet att hon arbetar för statsminister Stefan Löfven diskvalificerat sig från fortsatt arbete inom UD och överhuvudtaget inom den opolitiska delen av den statliga sektorn.

https://nyheteridag.se/…/ambassadoren-vagade-inte-skriva-u…/
https://ledarsidorna.se/…/ud-personal-uppmanar-till-olydn…/…
https://www.svd.se/anstallda-i-regeringskansliet-oroas-for-…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *