Italien skärper migrationspolitiken, dömda ska kunna fråntas medborgarskap.

av | 10 november, 2018

I går skrev SVT Nyheter om att Italien tänker skärpa sin migrationspolitik.
De kommer att dra in asylen för migranter vid allvarliga brott och frånta medborgarskap för terrordömda.
Det är partiet Lega som med det uppfyller ett av sina mest omtalade vallöften, och under november väntas det italienska parlamentet ta sista steget för en skärpning av migrationspolitiken.
Italien är då det första EU-land som gör att migranter blir av med sin asylrätt om de begår brott, det är väl också det första land som i lag kommer att beröva medborgare sitt medborgarskap om de begår terrorbrott.

Den nya lagen sätter också stopp för ett tvåårigt uppehållstillstånd som getts ut av humanitära skäl till personer som inte har flyktingstatus, men som av olika anledningar inte kan återvända till sina hemländer. 25 procent av asylsökarna i Italien beviljades ett sådant uppehållstillstånd under 2017.
En annan typ av uppehållstillstånd kommer nu istället att ges till dem som utsatts för grovt utnyttjande, våld i hemmet, är i behov av vård, har varit till stor nytta för samhället eller vars land drabbats av naturkatastrof, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. De nya uppehållstillstånden kommer att gälla i sex månader eller ett år.

Dessutom kommer den som ansökt om flyktingstatus, men bedöms vara ”farlig för samhället” eller är dömd i första instans, att få sin ansökningsprocess upphävd.
Asyl kommer också att kunna dras in för den som begår sexbrott, våldsbrott, grovt rån och smugglar knark. Dessutom kommer personer som döms för terrorbrott kunna bli fråntagna sitt italienska medborgarskap.
Kritikerna, bland dem katolska kyrkan, menar att förslaget riktar in sig mot dem som redan finns i landet och kommer tvinga fler till ett liv utanför systemet när de känner att det är hopplöst att försöka få laglig rätt att vistas i Italien.

I veckan röstade 169 senatorer för förslaget, 59 senatorer röstade emot och 19 personer lade ned sina röster, enligt nyhetsbyrån Ansa.
Bland de nedlagda rösterna kom flera från medlemmar i Femstjärnerörelsen, Legas koalitionsparti. De lade ner sina röster som protesterat mot delar av lagförslaget.
Nu kommer frågan om där blir fler Europeiska länder som kommer att följa efter Italien i sin skärpning av lagen?
Sverige är i alla fall ett av de länderna som borde skärpa lagen ordentligt i detta, för här är det nästan så de ger dem som utför brott utökade rättigheter istället för att inskränka dem.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/italien-skarper-migrationspolitiken?fbclid=IwAR0kA7n8Nu3lvUsp1CYHOSgkWa5Xaw6rVRWBBr_St7QO-04Sp30Gs1XpfHc

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *