NU-sjukvården ska spara pengar, ambulanser kan dras in: ”Skrämmande” säger Emil Lorentzon.

av | 10 november, 2018

Skrev för några dagar sen om NU-sjukvården och de sparkrav som de har fått. Nu kommer nästa skräckhistoria från dem, denna gången handlar det om att det kan bli färre ambulanser till följd av sparkraven.
Om detta säger Emil Lorentzon, skyddsombud på Vårdförbundet: “Det här kan innebära att folk dör eller får bestående skador.”

NU-sjukvårdens ambulansverksamhet ska spara 19 miljoner kronor inför nästa år. Det är NU-sjukvårdens ledning som fattat beslutet för att få budgeten i balans.
För en vecka sedan presenterade ambulansverksamheten sitt sparförslag.
Emil Lorentzon säger: “I stort sett handlar förslaget om att dra ned på ambulanstid och ambulansresurser i drift.”

Han har i dagarna varit med och gjort en risk- och konsekvensanalys av förslaget. Resultatet är inte smärtfritt.
Emil Lorentzon säger: “Konsekvenserna blir störst för dem som är i akut behov, där minuterna spelar roll. För dem kan det innebära att man i värsta fall dör eller får bestående, allvarliga funktionsnedsättningar.”
Han säger vidare: “Det är inte en fråga om det kommer hända en allvarlig händelse, utan hur ofta.”

Förslaget som ser till att plocka bort ambulanser under de tider där behovet inte är stort innebär också att personal kommer att sägas upp eller omplaceras.
SR P4 Väst har också varit i kontakt med verksamhetschefen Björn Kalin. Han säger att han inte hunnit ta del utav riskanalysen: “Men utifrån de risker jag känner till så vet jag att det kommer att påverka tillgängligheten.”
Förslaget ska slutligen landa hos NU-sjukvårdens styrelse som ska fatta beslut redan i slutet av november.

I efterhand meddelar VG-regionens ledning att det finns inga planer på att säga upp tillsvidareanställd ambulanspersonal. Däremot kan det ske att vissa vikariat, visstidsanställningar och timanställningar inte förlängs. Även omplaceringar kan bli aktuellt.
Man ställer sig verkligen frågande till hur regionledningen i Västra Götaland tänker, de är alltså villiga att spela med medborgares liv och lem, med deras väl och ve?
Är det sådana som skall leda sjukvården i Sverige så har vi snart ingen sjukvård att tala om, då får vi nog börja lita på kloka gubbar och gummor istället.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=7086507&fbclid=IwAR0R_8DZLX8UuKE9oW6qiXwxkVoEvGwpyBMMFCeWbYVAxQ1smK_mfTjP5TY

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *