Jordan B Petersons hårda svar till Margot Wallström

Av | november 12, 2018

För några dagar sen så skrev vi om Margot Wallström och det hon sagt om professor Jordan B Petersons och hans föredragshållande och författarskap. Nu kommer hans svaromål till henne.
När man läser artikeln så undrar man verkligen om Wallström är rätt person att föra någon som helst kritik mot Jordan B Petersons eller någon annan för den delen. Inte med tanke på hennes uttalanden i andra ärenden. Låt oss bara se vad hon sagt om Israel. Där hon bl.a. sagt att Israel utför “utomrättsliga avrättningar” och att hon försökte koppla samman terrordåden i Paris med Israel och Palestinakonflikten.

Om man då dessutom är minister i ett land så ska man inte uttrycka sig som hon har gjort, det är inte värdigt gjort av en minister och inte av en med så lång politisk karriär som Wallström har. Då borde man veta bättre än så, men som sagt var det är säkert inte sista gången denna kvinna låter tungan tala innan hjärnan tänkt efter.
Men en sak är i alla fall klar, hon ställer till det gång efter gång för Sverige med alla dessa urbota dumma uttalanden som gon hela tiden gör.

Han säger bl.a.: “Jag ser inga bevis på att hon vet något alls om vad hon pratade om.”
Allt detta började med att Jordan B Peterson har hållit ett antal omtalade föreläsningar på Youtube som har haft 75 miljoner visningar, hans bok ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos” har på ett halvår sålts i över två miljoner exemplar världen över.
Men han har samtidigt väckt starka reaktioner för sina åsikter om feminism och jämställdhet.

Margot Wallström ogillar hans idéer. Under ett panelsamtal i Kulturhuset i Stockholm på temat om hur kvinnors roll i samhället ska stärkas, där bland andra filantropen Melinda Gates och artisten Robyn deltog, sågade hon professorn.
Enligt nyhetsbyrån TT sade Wallström: “Jag förstår inte varför människor lägger så mycket tid på den mannen.”
Hon sa sedan vidare: “Jag tycker att han skulle kunna ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån.”

Nu kommer Jordan B Peterson genmäle på detta, han svarar Wallström med: “Om hon hade gjort mer än att bara läsa åsikterna från ideologiskt besatta journalister och vad de återger så hade hon kanske kommit på andra tankar, säger han. Jag bjöd in henne till en av mina föreläsningar, så att hon kunde komma och lyssna själv och bilda sig en egen uppfattning, men som jag förstår det så kom hon inte. Hon kanske hade något bättre att göra, vilket definitivt är en möjlighet, men jag ser inga bevis på att hon vet något alls om vad hon pratade om och jag skulle också föreslå att någon i hennes position, med den auktoriteten och det anseendet, är något mer försiktig med att så lättsinnigt förolämpa människor som hon inte vet något om.”

Han uttrycker också att han inte är särskilt imponerad av Sveriges utrikesminister.
Han säger: “Jag tror att det här har något att göra med att hon är beredd att göra uttalanden utan att tillräckligt ha utfört den svåra uppgiften att göra den nödvändiga utredningen för att berättiga sådana saker. Och jag skulle säga att när man är i en sådan position som hon är det ett krav att du etiskt, moraliskt och som en konsekvens av vilket förnuft du än må ha utvecklat är väldigt, väldigt försiktig med vad du säger och varför.”

Under de två senaste åren har Peterson fått stor uppmärksamhet för sin kritik av feminism, postmodernism, politisk korrekthet och identitetspolitik. Han ifrågasätter även klimatförändringarna. Under söndagen lämnade professorn Stockholm, där han uppträtt på Cirkus, för nästa stopp på sin pågående världsturné. Han har redan föreläst för över 200 000 människor. Han läser även in anklagelser om kvinnofientlighet i Margot Wallströms kritik.
Han säger: “Personligen påverkar det mig väldigt lite för i princip så anklagar hon mig för kvinnofientlighet och för att någon ska känna sig skyldig så är det användbart att anklaga dem för något de faktiskt gjort.”

Han fortsätter med: “Allt jag har sagt till mina studenter, bokstavligen, i 30 år, finns inspelat på video och har publicerats offentligt. Om det hade funnits någonting där som var kvinnofientligt på ett sätt som skulle ligga till grund för en rimlig anklagelse så kan du vara säker på att de många människor som gjort det till sin uppgift de senaste två åren att sänka mig och finkammat det materialet, något miljoner människor gjort, hade hittat det avgörande bevismaterialet, som för övrigt inte existerar.”

Peterson menar att många kritiker medvetet väljer att tolka det som att han inte är för lika förutsättningar för alla invånare i ett samhälle.
Han säger: “Jag har ingen betänklighet överhuvudtaget när det gäller nyttan of doktriner som implementeras för att säkra att alla har lika förutsättningar, det är en underbar sak. Jag tycker att den ekonomiska spelplanen ska öppnas upp för så många potentiellt begåvade spelare som möjligt och jag tror att om det råkar ge olika resultat på grund av män och kvinnors fria val, de val som påverkas av biologi också, så är det bara bra. Om det gör mig till en kvinnohatare, då är det uppenbart att då skiljer sig min definition av en kvinnohatare från hennes.

Expressen har sökt Margot Wallström för en kommentar.

https://www.expressen.se/nyheter/jordan-b-petersons-harda-svar-till-margot-wallstrom/?fbclid=IwAR0GAnyLmTjkBcSvGwg2xs8trQa5Znw_19uvvw_vLXRPXg820SJubgnvtVk

En reaktion på “Jordan B Petersons hårda svar till Margot Wallström

  1. Pingback: Analys – Jordan B Peterson har delvis rätt om jämställdhetsparadoxen menar Maja Lagercrantz på Sveriges Radio P4 | Vetenskapliga partiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *