Utvisning. Det är uppenbarligen skillnad på att bo och arbeta i Kabul och att vara ung vänster i Sverige.

Av | november 20, 2018

Då var det dags för den årliga cirkusen. Årlig därför att avvisning tydligen endast sker en gång per år och cirkus därför att den ständigt närvarande barnkören ung vänster är på plats. Det blir en jobbig dag för batikhäxorna som med tårar i ögonen åser hur föremålen för deras sexuella lustar inom kort får trampa afghansk jord igen.

Från GP: “En buss med omkring tio personer ska tvångsutvisas till Afghanistan. En mindre grupp demonstranter avvisades från platsen.” Klockan 21.40 lyfte planet mot Afghanistans huvudstad Kabul. Våldet och det humanitära läget i Kabul är fortsatt allvarligt, men inte så omfattande och så allvarligt att det motiverar att ett generellt stopp att verkställa personer dit, skriver GP.
http://www.gp.se/…/tvångsutvisade-lämnade-förvaret-med-buss…

Från Nyheter Idag: Demonstration mot afghanutvisning spårade ur – polis grep in mot aktivister. Under måndagskvällen planerades verkställandet av utvisningsbeslut rörande ett 50-tal afghanska medborgare. När de utvisade afghanerna fördes bort med buss från Migrationsverkets förvar i Märsta urartade den protestdemonstration som arrangerats mot att de fått avslag på sina asylansökningar skriver Nyheter Idag.
https://nyheteridag.se/demonstration-mot-afghanutvisning-s…/

Talespersonen Fatemeh Khavari säger att: ”Alla på bussen har skyddsskäl #flykting” “Vi lämnar ingen ensam. Kampen fortsätter”, är budskapet. Några av de som ska utvisas har misshandlats av kriminalvårdens personal vid tidigare utvisningsförsök, nu tvingas de ut innan de kan överklaga till domstolen. Rättssäkert? Jämlikt? Ordning och reda? #stopdeportations. Sverige genom utvisningen bryter mot överenskommelser om att ge skydd åt personer som flyr undan krig. Dagens utvisningar borde omedelbart stoppas!
#StopDeportations #NyttSäkerhetslägeNU #RivaAvtalet
https://www.facebook.com/ungisverige.nu/?ref=br_rs

Fatemeh Khavari får dock svar på tal på sitt twitterkonto – svensken har fullkomligt tröttnat:

“Ge dig, det pågår inget krig i Afghanistan. Om det gjorde det så skulle inte Singapore Airlines och Emirates ha reguljära flygningar dit.”

“Självklart pågår alltjämt stridigheter i Afghanistan. Bl.a. intog talibanera nyss Ghazni sydväst om Kabul och IS och talib. har utkämpat flera slag i Darzab, uppe vid den turkmeniska gränsen. Lika självklart är det dock att merparten av alla områden är säkra och att skyddsskäl saknas.”

“Baaaaaaaarn d handlar om baaaaaaaaaarn.”

“Hur går bilen”

“Sverige bryter på sin höjd sitt förtroende för sina medborgare, då de inte verkställer det de har lovat. Finns det inte skäl för att stanna, för oavsett vem, så ska hen åka tillbaka till sitt land. Inget konstigt alls med det.” “…och jag blir otroligt trött på dina kommentarer! Sverige har lagar och förordningar som SKA följas för en rättvis och säker process. Du är en aktivist/rättshaverist och för dig ska det inte finnas några processer alls. Varför är du på det viset, hur tänkte du där?!”

Från början talades det om avvisning av ett 50-tal personer men när bussen väl lämnade förvaret i Märsta utanför Stockholm var endast åtta–tio personer med på bussen. Men enligt #UngSverige, #rivavatalet, #ensamkommande handlade det om +18 personer.

Anna Bieniaszewski Sandberg har genom sina artiklar förmedlat en helt annan bild. Hon har hävdat att det kommer röra sig om 48 personer. Bieniaszewski Sandberg måste ha misstagit antalet med de som ska utvisas med antalet personer som deltog i aktionen. Antalet utvisade var 8-10 och inte 50 som hon påstår i sin artikel, däremot var de som protesterade ca 50 personer. Vad hon inte skriver om är att de som ska utvisas fått sin sak prövad i instans efter instans och fått avslag. För som personer Bieniaszewski Sandberg är säkert asylprocessen fördomsfull, liksom den är för Elin Morén i #UngiSverige #rivaavtalet, #ensamkommande+18 som självklart var på plats vid avvisningen.https://www.dagen.se/…/trots-fn-s-avradan-48-tvangsutvisas-…

“Det känns fruktansvärt. Jag trodde verkligen att utvisningen skulle ställas in, för det är så pass anmärkningsvärt att utvisa till Afghanistan, framför allt i dagsläget, säger Elin Morén i #UngiSverige, till Nyheter Idag, som var en av de omkring 100 personerna som demonstrerade i Märsta.“ Snurrigt värre, antingen är det 50 som protesterar eller så är det 100, beroende på vem som tillfrågas.

Ett avslag är ett avslag som måste respekteras men när vi har ett parti i Rosenbad som inte respekterar asylprocessen eller Lagrådet så varför ska asylanterna eller aktivisterna göra det?

Se filmen här…

Resan till Kabul tar ca 7 timmar. Beräknad ankomst kl 05 vilket betyder att avstigning i skrivande redan skett. Återstår att se om morgonprogrammen tar upp detta. Förmodligen är de febrilt upptagna med att ringa upp alla de vanliga “mannen på gatan”, som de har på speed-dial, så att vi TV-tittare alltid ska få den rätta versionen om vad folk i allmänhet tycker.

Avslutningsvis en berättelse från en journalist som bor och arbetar i Kabul.

“Efter att ha bott i Kabul sedan 2015 säger frilansjournalisten Franz J Marty: “Staden är inte så farlig som alla tror”.

Afghanistan är ett land i krig och till och med huvudstaden Kabul är alldeles för farlig för att man ska kunna skicka någon dit – det är argument man ofta hör. Men hur är det egentligen att bo i Kabul?

Jag bor inte i något högsäkerhetsområde. När jag förflyttar mig i staden brukar jag gå till fots. Jag äter inte på dyra restauranger med vakter, utan på små, slitna lokala ställen eller köper gautmat från vagnar.

Jag lever mer eler mindre som en vanlig afghan så jag vågar säga att jag har en ganska bra bild av vardagslivet i Kabul.

Jag har aldrig någonsing – inte en enda gång – varit rädd eller ännu mindre fruktat för mitt liv i Afghanistans huvudstad.

Kabul är inte det helveteshål som människor i Europa tänker sig. I slutänden är problemet att vår syn på Afghanistan verkar ha fördunklats av en irrationell rädsla som hindrar de flesta från att se verkligheten i afghanistan.

Och den verkligheten som jag mött under mina nästan tre år i Kabul är att staden inte är hälften så farlig som alla tror.”

Det är uppenbarligen skillnad på att bo och arbeta i Kabul och att vara ung vänster i Sverige.

Text: Madeleine J Lilja Rönnquist/Jan Ove Malmis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *