Jimmie Åkesson efter Lööfs besked: Nu måste samtalen inkludera även oss.

Av | november 22, 2018

I dag har som sagt var Annie Lööf kastat in handduken i sitt försök att sondera efter ett regeringsalternativ.
När beskedet kom så sa Jimmie Åkesson att: “För att komma vidare behöver samtalen även inkludera oss, eller att talmannen så snart som möjligt driver fram ett extraval.”
Han sa vidare: “Det borde nu vara uppenbart för alla att lösningen framåt inte är fler sonderingar och samtal mellan samma gamla partier.”

Åkesson menar också att det enda sättet att komma vidare i samtalen är att även inkludera SD, eller att talmannen driver fram ett extraval så snart som möjligt.
Han säger: “Det har gått över två månader sedan valet, det är dags att Sverige får en ny konservativ regering och ett extraval skulle kunna uppnå det.”
Men hur det kommer att gå med sonderingar eller eventuella statsministeromröstningar får vi vänta på tills i morgon då talmannen har en presskonferens inplanerad.

Där är ju många spekulationer, och den hetaste är nog att Löfven får beskedet att det är dags för honom att försöka bilda en regering fram till nästa torsdag då det blir skarpt läge för honom i riksdagen.
Jonas Sjöstedt skrev på Twitter efter Lööfs besked att Stefan Löfven nu återigen bör få sonderingsuppdraget.
Han skrev: “Före detta Alliansen klarade av att avsätta Stefan Löfven, men har inte en susning om hur de ska bilda regering eller styra Sverige. Osäkerheten om Sveriges styre är deras ansvar. Nu bör Stefan Löfven få uppdrag att försöka bilda regering. Vänsterpartiet är redo att samtala.”

Medan Jan Björklund, Liberalernas partiledare, kommenterar dagens besked så här: “Vi har stöttat Annie Lööf i hennes sonderingar att hitta lösningar för Alliansen över blockgränsen med Miljöpartiet. Nu är det upp till talmannen att bestämma hur processen ska fortsätta.”
Så om allt går som de borde så får både Lööfs Centerparti och Björklunds Liberaler att visa korten om en vecka, visa om de håller fast vid att inte låta Löfven fortsätta regera tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet eller om de sviker sina löften från valet bara för att inte ge Sverigedemokraterna chansen till något inflytande.

För det är inte som Lööf och Björklund vill framhålla, att det är Åkesson och Sverigedemokraterna som sitter på makten att avgöra hur Sverige ska regeras, det är dem och deras partier.
Det är de som antingen kan krypa till korset som svikare för att låta Löfven fortsätta sin regeringsmakt eller så kan de krypa till korset för att svika löftet om att inte ge något inflytande åt Sverigedemokraterna.
Under alla omständigheter kommer de att stämplas som svikare av endera sidan, under alla omständigheter är de tvungna att visa var de står både politiskt och moraliskt.

https://www.aftonbladet.se/a/J1eG6m?fbclid=IwAR0SjiR1kNywu6m-_iq5eUxA_WyqUIv4h4lUXnWhafhkBSwr7EoHRKMzsQs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *