Tino Sanandaji: Det slående här är däremot kontrasten mellan miljardmobilisering till ensamkommande och likgiltighet inför hemlösa pensionärer.

Av | november 22, 2018

En tredjedel av landets hemlösa är personer över 50 år, enligt en kartläggning av Socialstyrelsen.

Här är två inslag som är mest intressanta som en helhet. SVT:

”Kommunen betalade 8 000 per dygn för ensamkommande. Mer än 5500 ensamkommande kom till Stockholm hösten 2015. Något som ledde till en lukrativ marknad för de företag som kunde erbjuda boende. Stockholm stad betalade i vissa fall över 8000 per dygn och ungdom. – Inte ett enda barn i Stockholm ska stå utan tak över huvudet, säger Åsa Lindhagen (MP), som var socialborgarråd i Stockholms stad under den här tiden…Densammanlagda kostnaden för alla ensamkommande som kom till Sverige hösten 2015 var drygt 26 miljarder kronor. Det motsvarar nästan hela summan för vad domstolsväsendet och alla poliser kostar under ett år i Sverige“

Metro: “Över 10 000 personer över 50 år är hemlösa i Sverige. 61-årige Adolf Arbelius bor i en sovsäck på taket till ett båthus. Så här när vintern står för dörren blir situationen för hemlösa allt mer utsatt…Hon berättar om pensionärer som sover under broar, på marken bakom skjul, under viadukter, i hisschakt, tält, på nattbussen, i tunnelbanan och pendeltåget” ”Många här inne bär på liknande berättelser: att det är mer eller mindre tillfälligheter i livet som satt dem i hemlöshet. Flera personer berättar att de blivit misshandlade och rånade”

Poängen är inte att att det ena har orsakat det andra eller att ensamkommnade huvudsakligen skulle tagit resurser som annars skulle gått till hemlösa, för så är det inte. Det finns kanske en viss koppling genom ökat bostadsbrist, men hemlöshet och fattigdom bland pensionärer var ett växande problem även innan.

Det slående här är däremot kontrasten mellan miljardmobilisering till ensamkommande och likgiltighet inför hemlösa pensionärer. Socialborgarrådet med ansvar för båda frågor slår näven i bordet: ”Vi ska inte ha några barn som bor ute på gatan”, och betalade upp till 10.000 kr per dygn på boende. Det verkar det inte slagit henne att säga ”Vi ska inte ha några äldre som bor ute på gatan”!

Orsaken är att identitetspolitika värdegrund skapar enorm emotionellt patos för 20-åriga ”barn” men gör de oengagerad inför värnlösa äldre som sover ute, men inte rankas högt i trendiga hippsterfrågor som öppenhet, genus, antirasism, osv. Den politiska klassens logikfri inställning gör också att de struntar i samma invandrare några år senare när många av de också blir hemlösa, som vi nu ser i Malmö.

Det viktiga är att inse att hemlöshet med undantag av vissa svårhjälpta psykisk sjuka och missbrukare är en fråga om bristande poltisik vilja, inte något vi måste leva med. När betalningsviljan fanns fixade man bevisligen boende åt långt fler ensamkommande.

Tino Sanandaji

Läs i Metro här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *