Fatemeh, är du ute och cyklar nu igen. Har du parkerat Lexusen?

av | 25 november, 2018

Fatemeh Khavari, snälla, under det pingisbordet du hänvisar till i Paris finns det faktiskt bara plats för fyra svensktalande afghaner. Och vet du, vi minns ett land som hette Sverige för över 50 år sedan. Hur länge har du känt Sverige? Tre år? Att flyktingarna flyr från Sverige vilar på ren självbevarelsebedrift. Handlingskraft till och med. Vem vill bo i ett land som trasats sönder av en massinvandring som fick sin kulmen 2015?

Vi önskar de pingisspelande afghanerna stort lycka till med deras nya liv. De lär få det bättre vart än de väljer att “fly”. Om du inte minns så kan vi påminna dig om att afghanerna med god hjälp från dig och Gudrun Schyman (med ett aldrig sinande behov av att synas) och vi glömmer inte Rosanna Dianmarca som tindrade så fint på trappan och så Gustav Fridolin som handhjärtade sig genom hela sittstrejken. Det var så vackert alltsammans. Inte ett öga torrt hemma i TV-sofforna. Det var Peace, Love and Understanding all over again.

Hade de valt att åka till Afghanistan i stället hade svenska skattebetalare betalat både resa och etableringsstöd, men de valde ju bort det. Undrar du inte varför de hellre väljer ett pingisbord i Paris än ett dukat smörgåsbord i Sverige? Det gör vi i alla fall.

Sorry, fel av oss Fatemeh. Flyktingar flyr inte från Sverige, de reser iväg. Eftersom de är ekonomiska migranter så antar vi att de tror att lyckan att träffa rätt är större under ett pingisbord i Paris än ett asylboende i Sverige där de tvingas att studera, ta CSN-lån och försörja sig. Vad vet vi som inte har råd att resa till Paris: Vi har inte ens råd med pingisbord.

En Lexus.

Varför hjälper du inte dina landsmän att finna modet att återvända hem? Hjälpa dem att hjälpa sig själva. Hjälpa dem att bygga upp sitt eget land och bli en del av något viktigt istället för att sitta i batikhäxornas knän (eller om det var tvärtom) och gapa som gökungar.

Gruppen av 9 000 afghanska män skall återvända till Afghanistan. De har språket, de har status i samhället och de har kunskaper för att strida tillsammans och på egen hand – i Afghanistan. De har ansvaret för att motverka krig och förtryck i sitt eget land. Sveriges insatser har verkat, och gör det fortfarande, för att bidra till en rimlig stabilitet och säkerhet i annars fattiga och våldshärjade delar av Afghanistan.
https://www.dn.se/…/de-9000-ensamkommande-afghanerna-ska-a…/

Vi förstår att du inte kan åka tillbaka. Du ju lovat oss att ta hand om våra gamla, erbjuda oss 30 000 byggingenjörer samt bli statsminister en dag. Tunga uppdrag som man förstås inte bara kan åka ifrån. Inte ens i en Lexus.

Text: Madeleine J Lilja Rönnquist/Jan Ove Malmgren

https://twitter.com/fatemeh_khav…/status/1066659977450917889

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *