Henrik Ekengren Oscarsson: S-dilemma att hålla ihop arbetarrörelsen och ändå kunna bilda regering med C och L.

Av | november 25, 2018

Kan Löfven hålla ihop arbetarrörelsen och ändå göra eftergifter så att Socialdemokraterna kan locka över Centern och Liberalerna?
Den frågan är nog det som upptar Löfvens tankar rätt mycket nu, för utan dessa två partierna så kommer han inte att få sitta en andra mandatperiod. För han kan heller inte göra hur stora eftergifter som helst för då kommer arbetarrörelsen att starta ett nytt rosornas krig, och vi vet vad som hände när i det första kriget.
Eller kanske inte alla kommer ihåg det?
Jo, det slutade med att Regeringen Carlsson avgång i februari 1990, efter att den misslyckats med att få stöd i riksdagen för ett åtstramningspaket. I samband med detta lämnade också Kjell-Olof Feldt finansministerposten.
Att hålla ihop arbetarrörelsen är alltså Löfvens dilemma enligt Henrik Ekengren Oscarsson som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han säger: “Det skulle slå in en kil mellan Socialdemokraterna och LO, och det är precis det som Annie Lööf vill.”
Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet säger: “Att Socialdemokraterna skulle ge upp statsministerposten är till exempel inte troligt.”
Han poängterar också att Socialdemokraterna är beroende av Vänsterpartiets godkännande för att få igenom sin regering, men att Jonas Sjöstedt ”nog får svälja ganska mycket”.
Men hur mycket kan Sjöstedt och Vänsterpartiet svälja innan partiet säger stopp, det är den avgörande frågan för utan Vänsterpartiets röster så blir Löfvens statsministerdrömmar bara just drömmar.
Läser man sen vad Stig-Björn Ljunggren skriver om detta så tycker han att det är Centerpartiet och Liberalerna som själva har de största problemen här.

Han säger: “De har gått till val på två oförenliga vallöften, att hålla ihop Alliansen och att inte ge SD inflytande. De har redan svikit det ena. Men Löfven har övertaget nu. SD-löftet är starkare än Allianslöftet.”
Han fortsätter sen med att: “får inte ge dem (C och L) så mycket att det orsakar internt bråk inom Socialdemokraterna, och Vänsterpartiet kanske röstar nej.”
För där finns en gräns även för Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, även om den ligger långt borta.
Så frågan är hur eller om Löfven kan sy ihop säcken och bilda en regering?
För om Vänsterpartiet ska få igenom några av sina principkrav varav ett är vinster i välfärden så kommer med säkerhet inte Centerpartiet eller Liberalerna vara kvar. Sen finns det en fraktion av aktivister inom Socialdemokraterna enligt Ljunggren och trampas det på deras hjärtefrågor så blir det hett om öronen för den allsmäktige Löfven.
Så hur han än vänder sig så kommer inte Löfven att ha en autostrada fram till statsministerposten, det blir nog snarare en minerad stig där vart fotsteg måste sättas försiktigt så inte allt smäller omkring honom.

https://www.fplus.se/statsvetare-s-dilemma-att-ha…/a/m6lnrv…
http://tt.omni.se/fem-dilemman-for-stefan-lofven/a/1k40QX

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *