Politikernas kovändning efter valet, öppnar inte Sollefteå BB igen.

av | 26 november, 2018

Politiker och deras kovändningar har vi nog alla hört talas om. En sådan kovändning eller om ni vill kappvändning har skett i Västernorrlands landsting där politikerna i de flesta borgerliga partierna innan valet lovade att återöppna BB på Sollefteå sjukhus.
Men hur blev det?
Efter valet så blev det en ohelig koalition av Socialdemokrater, Moderater och Liberaler som tog över styret av Västernorrland. men nu så har dessa partier kommit överens om att inte återöppna BB på Sollefteå sjukhus.

Moderaten Lena Asplund, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden säger: “Några sådana planer finns inte i den politiska sammanställning som vi har gjort med majoriteten i regionen.”
Och så fortsätter hon förklara partiets syn under valrörelsen: “i hade ett regionpolitiskt program där vi skrev att om vi hamnade i en majoritet där det fanns en vilja att öppna igen så stänger vi inte dörrarna om det var verksamhetsmässigt och ekonomiskt försvarbart.”

När då Expressen frågar: “Så ni kan ändra er framöver?”
Så svarar Lena Asplund: “Jag tänker inte spekulera i något sådant.”
Men de tittar på att återuppta cytostatikabehandling och eventuellt akutkirurgi dagtid.
När Sollefteåbon och trebarnsmamman Malin Bruce får höra det säger hon att det är fruktansvärt, att det är ett vidrigt uppförande av politikerna. Hon födde sitt tredje barn i våras och ju närmare förlossningen kom desto oroligare kände hon sig inför det långa avståndet till BB och risken att tvingas föda i bil. Så helt sonika packade Malin väskorna och åkte till Jämtland inför förlossningen.

Hon säger: “Det här var mitt statement. Det jag kunde göra för att sätta ner foten och visa att jag inte tycker det är rätt. Att välja att föda i Sundsvall eller Örnsköldsvik skulle visa på att det här är okej. Då valde jag i stället ett annat län, och det blev jävligt dyrt för dom som betalar min förlossning.
Malin vill att både BB och akutmottagningen öppnar igen och anser att den nuvarande situationen är “katastrofal, fruktansvärd och hemsk”.
Det värsta är enligt henne politikernas agerande.
Hon fortsätter med att säga: “Det är fruktansvärt att politiker sitter med på ockupationen och tycker det här är fruktansvärt. Men sedan när man blir vald i regionen, på personröster, och får en plats, då sitter man i stället och säger att nej det finns inte på tal att öppna BB eller akutkirurgi.”

Hon tillägger dessutom: “Det är vidrigt, då har man utnyttjat det här för sin egen vinnings skull.”
I en sjukvårdsdebatt som hölls i augusti rapporterade SVT att samtliga partier i Sollefteå, utom Socialdemokraterna, var öppna för att återöppna den nedlagda BB-verksamheten.
Då sade socialdemokraten Glenn Nordlund till Allehanda: “Vi har inte sett nya fakta och inspel som gör att vi har ändrat oss men stänga dörrar vill jag inte göra utan fortsätta ha en dialog om hur vi utvecklar sjukhuset.”
Men man frågar sig hur Socialdemokraterna tänker när du säger utveckla sjukhuset när de i praktiken håller på att avveckla det istället?

Och Socialdemokraterna håller fast vid sin ställning att inte öppna något på Sollefteå sjukhus, men både Moderaterna och Liberalerna har gjort kovändningar i frågan och håller nu med Socialdemokraterna. Oppositionen kommer däremot att fortsätta arbeta för ett öppnande.
Vänsterpartiets distriktsordförande Ingrid Nilsson säger: “Det har varit vår linje genom hela vår valrörelse att vi arbetar för att få till en öppning av BB och akutkirurgin i Sollefteå. Det var också därför vi fick valframgångar i länet, många i befolkningen delar den åsikten med oss.”
Så man frågar sig nu om Moderater och Liberaler kommer att förlora det lilla anseende de hade i Västernorrland?

Man frågar sig också om inte alla dessa partier kommer att förlora stort i kommande val och att partier såsom Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna, centerpartiet och Kristdemokraterna kommer att vinna många röster, samtidigt som Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna kommer att förlora stort.
För bara i årets val så förlorade Socialdemokraterna 12,51 procent i Västernorrland, Moderaterna förlorade 1,7 procent och Liberalerna 0,7 procent medan Sjukvårdspartiet vann stort med en ökning på 8,71 procent. Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ökade, med 2,97 respektive 1,49 procent. Likaså vann Vänsterpartiet röster, de ökade med 3,73 procent. Och dessa förskjutningar kan nog till största del tillskrivas Sollefteå sjukhus och stängningarna av BB samt andra avdelningar på sjukhuset.

https://www.expressen.se/…/politikernas-vandning-efter-va…/…
https://www.svt.se/…/vasternor…/okat-hopp-for-bb-i-solleftea

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *