SVT kan nu helt okritiskt tvinga varenda tittare/läsare att matas med lögner. Och gör det.

Av | november 26, 2018

SVT fortsätter jakten på att bli en klicksajt istället för att fullfölja sitt uppdrag att verka i allmänhetens tjänst.

I den här jakten är de beredda att gå precis hur långt som helst. Allt från afghaner som “flyr” från Sverige till Paris för att leva under pingisbord till att påstå att rasismen i Sverige ökar. https://www.svt.se/…/attityder-till-mangfald-har-forandrats…

Opinionsbildning är en väldigt speciell bransch. Ofta med ledarsidor där man öppet och oblygt erkänner att man driver opinion utifrån ett eget perspektiv. Gott så. Tillgången till opinionsbildning är god, och behöver verkligen inte en aktör som försöker smyga sig in bakvägen. Dessutom på skattebetalarnas bekostnad. SVT som tillhör public service ska drivas av helt andra principer – utifrån neutralitets- och objektivitetsprincipen.

Vad är det SVT tror sig tillföra när man gång på gång påstår att rasismen ökar i Sverige och varför är det relevant? För det första ljuger de. Artikeln som de använder för att leda sitt påstående i bevis påstår motsatsen till vad SVT försöker påskina: “Fler menar att de har en mer positiv attityd till att ha kollegor med utländsk bakgrund.” Ändå hävdar forskaren Fereshteh Ahmadi att “vi” ser en negativ trend i attityderna mot mångfald och invandring.

Enligt forskaren svängde debatten om invandring och integration kraftigt i slutet av 2015. Detta i samband med Syrienkrisen och den efterföljande stora invandringen till Sverige som ledde fram till att det offentliga samtalet mer kom att handla om problem förknippade med invandring. Då är det meningen att man ska förstå att forskaren på något vis anser detta vara anmärkningsvärt, eller? Han pratar om att rasismen ökade under tiden då landet befann sig i ett akut krisläge. De som påpekade allvaret i situationen pekades ut som rasister och och hängdes ut som främlingsfientliga. Det fanns inte en undersökning som inte visade hur rasistisk svensken var.

Faktum kvarstår dock. Sverige är minst rasistiskt i hela Europa. Det visar ny Eurobarometer som ställt frågor om relationer till migranter i respektive land. Samtidigt visar mätningen att svenska folket är det folk som är mest missnöjt med hur integrationen fungerar. Är detta likställt med rasism? Problemet här tycks snarare vara så att man inte längre tycks förstå begreppet rasism, liksom man inte förstår begrepp som värdegrund eller allas lika värdighet. Begrepp som kastas runt som om man spelade rundpingis.

SVT:s huvduppdrag är att neutralt förmedla information. Med detta följer ett ansvar att inte uttrycka egna tankar eller framföra egna åsikter och framför allt ska man inte fara med osanning. Och vem är förresten denna Fereshteh Ahmadi? Hon presenteras inte närmare än som just forskare och undersökningen omnämns inte på något annat sätt än som en mångfaldsbarometer från Gävle högskola. Jaha? Det finns viktiga distinktioner som måste tas upp som SVT rent ut sagt skiter i. Eurobarometern skiljer exempelvis “på hur européer ser på migranter som medmänniskor samt på den regeringspolitik som det egna landet driver i invandringsfrågor.” Varför provocerar SVT fram att rasismen ökar?

SVT kan nu helt okritiskt tvinga varenda tittare/läsare att matas med lögner. SVT behöver inte tänka på ekonomin. Vad SVT borde göra är att ta sig en funderare över hur de ska förmedla sina nyheter till dem som egentligen borde haft mandat att ställa dem till svars.

https://samtiden.nu/…/04/sverige-minst-rasistiskt-i-europa1/
Text: Madeleine J Lilja Rönnquist/Jan Ove Malmgren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *