Rektorn svara på kritiken om det “påstådda” förbudet i Luciatåget

av | 29 november, 2018

Lindöskolan fick stark kritik för uppgifterna om att pepparkaksgubbar var förbjuda i tåget. – Foto: Mostphotos

På måndagseftermiddagen ville skolans rektor Karin Berggren inte kommentera uppgifterna om att skolan skulle förbjuda pepparkaksfigurer i sitt Luciatåg utan bad om att få återkomma.

Ett dygn senare återkommer Karin Berggren med svaret “att en lärare har motiverat resonemanget till elever med att ‘det kan uppfattas som stötande’.”

Karin Berggren säger att hon svarat alla medier som frågat detsamma, att det är en elev som sagt “att vi inte brukar ha pepparkaksfigurer.”

Så alla föräldrars reaktion beror på att en elev kan ha sagt att de inte brukar ha? Om man nu ska ljuga eller anklaga någon så snälla, gör det utan att blanda in ett barn. Tack! Det är knappats eleven som är rektor, och det är väl knappast eleven som upprört en hel skola. Och det var knappats vare sig det som hände eller sade.

Det som hände och sades var att en föräldern som “följt diskussionen som har förts tidigare men utan att ha berörts av det – förrän nu när hennes dotter som går på mellanstadiet en dag kom hem och sa att de inte fick vara pepparkakor i luciatåget – för att det sticker i ögonen och att det är rasistiskt.”

Karin Berggren fortsätter dock med att hävda att allt bara är ett missförstånd, att det är något som blivit förstorat. Hon säger till och med att de upplever att det har varit en icke-fråga. De har inget ställningstagande eller någon anledning att förbjuda pepparkaksfigurer. Ursäkta mig, men det här tror jag inte på. Det är fullständigt orimliga bortförklaringar som inte bara dumförklarar varenda förälder som har sitt barn på den skolan, utan också den stackars elev som nu får bära hela skulden. Låt oss hoppas att den eleven inte namnges.

Och journalisten som intervjuar Karin Bergren gör det av en enda anledning, och det är för att låta henne förklara sig och “återställa ordningen”. “Man får gärna vara en pepparkaksfigur?”, frågar journalisten.

“– Man får gärna vara det. Det finns absolut inget ställningstagande, tvärtom. Vi har luciatåg och traditioner varje år och det finns inte på något sätt ett aktivt ställningstagande, säger Karin Berggren.”

Usch vad jag ogillar vuxna människor som inte bara ljuger utan också orättfärdigt för över ansvaret på det som hänt på en elev.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *