Tino Sanandaji: “Svag tillväxt i BNP/capita är förstås inga problem så länge man inte behöver pension, löneökning, sjukvård, äldrevård eller övrig välfärd”

av | 29 november, 2018

Precis som lovat går Löfvens urstarka Sverige som tåget: ”Svensk ekonomi krymper. Sveriges BNP krympte 0,2 procent under tredje kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt en beräkning gjord av Statistiska centralbyrån. Det är första gången på fem år som den svenska ekonomin minskar på kvartalsbasis. Siffrorna är en bekräftelse på de tecken på avmattning som funnits ett tag, enligt bedömare” ”Kronan försvagas efter svaga BNP-siffror”

Per capita var tillväxt katastrofala -2.2 procent på årsbasis. Man ska inte övertolka enskilda kvartals, också då nedgången delvis beror på sommarvädret och dyl. Men även på sikt har Sverige reviderat ned både prognos om framtida tillväxt samt retroaktivt minskat den tillväxt vi trodde oss haft. Kort före valet kom rubrik ”Urstark svensk tillväxt – krossar förväntningarna” som regeringen skröt över. Sen dess har hälften av andras kvaralets BNP tillväxt gått upp i rök.

Många fortsätter upprepa att ekonomin ändå är stark, men det är en tveksam bedömning som bortser från befolkningsökning. Senaste året har BNP öakt med 1.6 procent, men Sverige har haft en folkökning på 1.1 procent som gör att tillväxt i BNP per capita bara var 0.5 procent, en patetisk svag välståndsöking jämfört med historisk norm.

Större befolkning leder mekaniskt till att BNP växer, men eftersom inkomster måste delas på fler förbättrar det inte BNP per person. Efter nödvändiga justering för den kraftiga folkökning som tynger ned tillväxt i BNP per capita är Sveriges siffror urusla, både denna kvartal och över flera års sikt.

Svag tillväxt i BNP/capita är förstås inga problem så länge man inte behöver pension, löneökning, sjukvård, äldrevård eller övrig välfärd. De som längtar tillbaks till en enklare mindre materialistisk tillvaro med mer kamp, spänning och misär kan tvärtom glädjas åt en krympande ekonomi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *