Magplask för Annie Lööf och Jan Björklund i ny mätning.

Av | december 2, 2018

Kommer verkligheten ifatt Annie Lööf och Jan Björklund nu efter att SVT presenterat en ny förtroendemätning över partiledarna?
Eller kommer dessa två partiledare att både köra sitt eget och partiernas förtroendekapital i botten?
Ja man kan verkligen fråga sig detta efter att Novus presenterar sin undersökning idag?
Lööf har tappat från 33 procent ned till 26, ett tapp på 7 procent, samma sak är det för Björklund. Även han har tappat 7 procent, från 24 ned till 17 procent.

Så man kan nu fråga sig om det var så bra för dessa ledarna och för deras partier att rösta nej till en Moderat och Kristdemokratisk regering?
Med tanke på deras tapp så tror jag ingen säger mot mig när jag säger att det inte var någon av deras bästa idéer.
Med detta tapp så har han bara två partiledare under sig och det är Mp:s ledare som inte har mycket förtroende alls, de ligger på endast 8 respektive 9 procent. Och inte ligger Lööf så mycket före hon heller, där är bara Sjöstedt som ligger mellan dem med sina 23 procent. För även han har tappat ordentligt i popularitet, ett tapp på 7 procent.

För EBT (Ebba Busch Thor) var däremot siffrorna en glad överraskning. Hon tog ett jättekliv uppåt med att stiga 13 procent. Så nu ligger hon på samma siffror som Stefan Löfven och en procent högre än Ulf Kristersson. För Jimmie Åkesson liksom för Kristersson har det varit et mindre tapp i popularitet, de har tappat två respektive tre procent. För Kristerssons del så blev det från 35 till 32 procent, och för Åkesson från 29 till 27 procent.
Så det är bara en som sticker ut ordentligt i positiv riktning och det är EBT.

När man läser Mats Knutsons analys så drar han samma slutsats som jag, att deras agerande i regeringsfrågan inte är förtroendeingivande och att detta kanske blir en tankeställare för både Lööf och Björklund. Detta läget är förstås ett tvåeggat svärd, för med sådant dåligt förtroende så kan det vara att de tänker en gång extra innan de medverkar till att driva fram ett extraval. Det kan alltså bli på det viset att de i desperation tar den lätta vägen ut och godtar Löfven som statsminister.
Men då kommer också risken att de kommer att tappa än mer i opinion än vad de redan gjort sedan valet, och för Björklund kan detta bli ödesdigert då de redan nu ligger mycket nära riksdagsspärren.

Så svärdet har alltså två eggar och båda eggarna kan bli det som tar död på både Centerpartiet och Liberalerna.
Dessa två partiledare tillsammans med deras partier har en svår nöt att knäcka, det är den nöten om det är mödan värt att vara sådana motståndare till Sverigedemokraterna som de är. Eller om det skulle gynna dem att släppa motståndet och låta SD komma in i gemenskapen.
Vi får se i morgon hur det går, om Löfven begär mer tid för att bilda en regering eller om han ser att möjligheten inte finns och går fram med samma regering som förra mandatperioden och med det riskerar sitt andra nederlag i riksdagen sedan valet.

https://www.svt.se/…/ny-matning-rekordhogt-fortroende-for-e…
https://www.expressen.se/…/ebba-busch-thor-gar-om-annie-lo…/
https://www.svt.se/…/annie-loof-och-jan-bjorklund-straffas-…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *