Centerpartiets gruppledare i Uppsala Stefan Hanna utesluts från partiet

av | 3 december, 2018

I dag har det varit en bråd dag för Centerpartiet, inte nog med att de ska ta ställning till om de ska överge alliansen och istället stödja Socialdemokraterna i statsministervalet. De har också uteslutit gruppledaren i Uppsala, Stefan Hanna ur partiet. Varför detta skedde är höljt i ett dunkel för allt tycks handla om att det förekommit många och stora konflikter inom Centerpartiet i Uppsala. Och då verkar det som Hanna fick ryka.

Spiken i kistan var förmodligen vad konsulterna från det det egna partiet kom fram till. Slutsatsen som drogs var att ”många mått dåligt” och att det går att koppla till Stefan Hannas ledarstil.
Men frågan är om detta uteslutandet kan få den avgrundsdjupa sprickan mellan olika falanger i Uppsala att slutas eller den blir allt bredare och djupare?
Det är som Erik Leijonhufvud skriver i sin analys: “Det finns en koppling mellan Helvetesgapet i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter och det som händer i Centerpartiet.

För det är inte ofta det är en persons fel att parter bråkar och strider så kommer nu Stefan Hannas uteslutande ur partiet att göra att de kan enas?
Eller kommer fler nu att lämna partiet, för Hanna hade många som stöttade honom och om nu de känner sig åsidosatta, kommer de då att stanna kvar i partiet?
Ja det kommer säkert inte bli lätt för Centerpartiets kretsordförande i Uppsala, Unn Harsem. Hon säger att vi måste komma bort från falanger.
Men hur ska då det ske när de utesluter personer från en av dessa falanger?

Unn Harsem fortsätter med att säga: “Vi måste finna varandra. Alla ska vara välkomna. Även de som har backat upp Hanna. De ska vara välkomna på alla sätt. De är viktiga för Uppsalas centerparti.”
Men tror Unn Harsem att de som backade Stefan Hanna kommer att känna sig välkomna i partiet?
För om de inte gör det så kommer där med säkerhet vara fler som lämnar Centerpartiet. Och för att övergå till Erik Leijonhufvud och det han skrev. “Ni minns bilden med Mattis och Borka på var sin sida. Rövare på båda sidor. Motsättningarna och den djupa sprickan. Känns det igen?
Vem är lika modig som Ronja Rövardotter, i Centerpartiet i Uppsala?
Vem ska kunna ena det nu splittrade partiet i framtiden?

https://www.svt.se/…/enig-partistyrelse-utesluter-stefan-ha…
https://www.svt.se/…/uppsa…/vem-ska-hoppa-over-helvetesgapet
https://www.svt.se/…/kretsordforanden-vi-maste-komma-bort-f…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *