Alliansen faller som en sten säger Mats Knutson

av | 4 december, 2018

Mats Knutson skriver i sin analys efter SCB:s opinionsundersökning att Alliansens väljarstöd har minskat kraftigt och att de partierna fallit på eget grepp.
Innan valet så var alla stenhårda, de skulle avsätta Stefan Löfven och bilda en Alliansregering oavsett om de blev mindre än vänsterblocket.
Men vad har hänt annat än att de med hjälp av SD avsatte den rödgröna regeringen, vad har de sen åstadkommit?

Jo, Alliansen har rasat ihop som ett korthus, oenigheten mellan allianspartierna i synen på SD är total. Två partier vill överhuvudtaget inte ha stödet från SD medan två kan tänka sig ta stöd utan att ge dem något i retur. Denna striden mellan de fyra partierna har skett för öppen ridå, hårda ord har susat som automateld mellan partiledarna. Och uppenbart har ingen av dem vunnit på detta, Alliansen som block har fallit som en sten.

Efter valet var det 0,5 procentenheter mellan blocken men nu tre dagar senare har detta gapet vuxit till 5,4 procent så opinionsläget ser verkligen inte bra ut för dessa fyra partier om det skulle bli ett extraval. De enda som vunnit lite på detta bråk är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som båda gått framåt. Men även på vänsterflygeln ser det heller inte ut att vara bra, både Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar, Mp ligger nu precis på riksdagsspärren medan Vänsterpartiet ligger kvar på samma siffror som i valet.

Så maktbalansen ligger kvar, vänsterflygeln har ett litet övertag mot Alliansen, men vad hjälper det dem om SD röstar mot en ny rödgrön regering, för SD har stärkt sin vågmästarroll sedan valet enligt SCB. Och då hjälper det inte att partiföreträdare säger att S vunnit fler röster i denna mätning. För även om dagens resultat skulle varit valresultatet så skulle Allianspartierna kunna ta regeringsmakten med stöd från SD, men som alla vet så vill ju varken Centern eller Liberalerna detta.

 

Istället så förhandlar de nu med S om att ge dem stöd eller i varje fall lägga ner sina röster i en statsministeromröstning. För deras och S mål är en blocköverskridande regering som ska ge SD noll makt i riksdagen. Det är det enda lim som håller ihop den regeringskoalitionen. För när man ser vad för politik de skulle föra så finns där inga gemensamma förslag, de “kravlistor” som både C och L sänt till Socialdemokraterna har nu de svarat på. Men på kanslisvenska, ett språk som ingen begriper och som visar att S inte är villiga att ändra sin politik för varken C eller L.
Men trots det så säger representanter för alla tre partierna att de för “givande” samtal, att förhandlingarna går framåt.

Men man kan fråga sig vad det är som går framåt om det endast är en part som får ge sig?
Man kan också fråga sig om man kan kalla det för förhandlingar?
Men där är en stötesten, och det är Vänsterpartiet. För både Lööf och Björklund har ju sagt sedan innan att de varken vill ha stöd av V eller SD. Och utan V:s stöd så kommer inte Löfven att få fler röster än den kvarvarande Alliansen och SD.
Speciellt då om inte C och L lägger ner sina röster, så då har dessa två partier spräckt Allianssamarbetet för ingenting, de har endast blivit en dörrmatta åt Löfven där han torkar av sina smutsiga fötter.

Man frågar sig då starkt om de vinner något på detta “förhandlande” eller det är kanske som vanligt bara ett spel för gallerierna.
Där är dock en basklapp att lägga in, SCB:s mätning gjordes under november månad, så de senaste utvecklingen i regeringsspelet har inte fått någon inverkan i de siffror som SCB:s mätning visar, och som alla nog kommer ihåg i valet så flyttade sig opinionen ganska mycket på bara någon vecka, så vad säger att dessa siffror stämmer, vad säger det att ett extraval skulle ge samma utslag mellan blocken som denna undersökning visar. Siffrorna kanske blir helt annorlunda, och kanske skulle visa att fler partier tappat mot resultatet i valet.

https://www.svt.se/…/…/analys-alliansen-faller-pa-eget-grepp
https://www.svt.se/…/efter-annie-loofs-besked-talmannen-ger…
https://www.svt.se/…/…/annie-loof-s-har-gett-oss-ett-skambud
https://www.svt.se/…/sjostedt-vi-har-klargjort-var-var-gran…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *