Är det mänskligt att behandla funktionshindrade på detta vis? Att tvinga dem i säng klockan 17 för att personalen slutar sin arbetsdag?

av | 4 december, 2018

Att leva med ett funktionsnedsättning är inte lätt, jag vet för jag lever själv med en.
Men att som Renate Törnquist bli tvingad att lägga sig klockan fem på eftermiddagen det slipper jag i alla fall ännu, jag klarar mig själv och det är skönt.
För hur tänker sig kommunen i detta och många andra fall runt om i landet, tror de att vårdtagaren är någon typ av maskin som bara kan stängas av?
Tycker de att bara för personen har ett funktionshinder så är det inte så noga med dem, för att de bara är en kostnad i kommunen eller statens kassaböcker?

Ja men ställer sig verkligen de frågorna när man läser sådana här artiklar, när man läser att kommuner eller för den delen staten inte bryr sig om att det är människor det handlar om. Utan de behandlar vårdtagarna som de vore maskiner eller någon typ av produkter utan känslor.
Jag ställer mig undrande till om dem som bestämmer att levande människor ska behandlas på detta viset själva skulle vilja bli utsatta för samma behandling, eller de tar för givet att har man en CP-skada så är man inte fullvärdig människa?

För om så är fallet kan man fråga sig om de verkligen har rätt arbete, om de lever i rätt tidsålder?
Eller om de är en kvarleva från gången tid då de låste in människor som inte enligt ledarskapet fyllde någon “funktion” i samhället?
Jag undrar var deras empati är?
Eller det är bara gentemot dem med funktionshinder som de inte har någon empati överhuvudtaget?
För dessa som bestämt i dessa frågor är säkert samma människor som med öppna armar tog emot migranterna och överöste dessa med all möjlig empati.

Jag skrev i gårkväll om LSS och ställde då liknande frågor, jag ställde frågan om fullt friska människor ska få vara med i att bestämma hur de med funktionshinder ska behandlas.
Om de har erfarenhet nog att se frågorna ur en funktionshindrades perspektiv, eller om deras enda perspektiv är den berömda kassaboken?
För enligt mig så har varken kommunens tjänstemän eller statens tjänstemän någon erfarenhet om vad det är att leva med ett funktionshinder, och inte bättre är det i riksdagen.
De förstår inte frågorna utan bara gör nya utredningar.

Utredningar som görs av fullt friska människor som inte vet ett enda dugg om vad det innebär att leva ett liv som funktionshindrad. Jag skulle vilja se dessa uppleva livet som funktionshindrad inte bara under någon timme, utan de skulle få uppleva livet under några år, med allt vad det innebär. Med att som Renate Törnquist bli lagd klockan fem på eftermiddagen. För att inte få gå upp förrän klockan sju även om de skulle behöva gå på toaletten. Att de inte skulle få besöka vänner och bekanta eller att få gå på bio, besöka en teater för att de inte har assistans till det.

Jag tror nog att dessa tjänstemän, dessa politiker skulle få en helt annan insikt om de själva fick uppleva dessa saker. Om de själva fick uppleva den omänskliga behandling de utsätter funktionshindrade för.
Men jag tror aldrig detta kommer att hända, för då behöver både statsmakten, landsting/region och kommun bytas ut totalt. För de som sitter på makten kommer inte att ändra sig, de kommer att först och främst tänka på att spara in på denna grupp. För enligt dem är de inte så viktiga, de kan förbises gång på gång för deras röster är så svaga, de väcker ingen folkopinion för de har inte medierna bakom sig.

Deras sak blir inga stora svarta rubriker på löpen som de Afghanska “flyktingbarnen” som strejkade även om de inte hade några jobb. Deras sak är så lätt att förbise, att sopa under mattan, både för första och andra statsmakten för det ger inga stora svarta rubriker. Men det skulle ge oss som lever med funktionshinder av allehanda slag en jättestor frihet, det skulle ge oss ett liv.
Så ni inom kommun, landsting/regioner eller riksdagen, ta och tänk efter innan ni fortsätter in på en väg som innebär institutionsvård för alla som inte är fullt friska, som inte klarar sig själva, för ett funktionshinder kan drabba vem som helst, när ni minst anar det och då kan det hända att ni själva sitter i samma situation som Renate Törnquist eller som alla de andra som har ett eller annat funktionshinder.

https://www.expressen.se/kvallsposten/cp-skadade-renate-maste-lagga-sig-kl-17/?fbclid=IwAR2P4ZNO44-EgCPcetgwC08x5GNF6cRPmrU32lo5OnOmv3OXLUNetF0zZMk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *