Tino Sanandaji om socioekonomiska faktorer som härjar i Skåne.

av | 4 december, 2018

Socioekonomiska faktorer härjar i Skåne, och påminner akadermiker i Lund och rika i Vellinge att ingen ska inbilla sig att de kan isolera sig och sin familj från konsekvenser av socioekonomiska faktorer.

Sydsvenskan: ”Rånvåg över Lund – unga män i grupp rånar helt öppet. Under helgen polisanmäldes sex rån och rånförsök. Ett par av rånen genomfördes på ett nytt och oblygt vis. En större grupp yngre maskerade män omringade och hotade sina offer mitt bland andra människor på gatan tidigt på kvällen…Han hotades med pistol och kniv. Männen tog först 600 kronor i kontanter men avkrävde honom även på bankkort och kod. Ett par av rånarna stannade kvar och vaktade mannen medan de andra gick och tog ut 8000 kronor…annan man i 20-årsåldern rånad av fem män…kvinna i 20-årsåldern ut för ett rånförsök…man i 60-årsåldern hotades med kniv av tre män…På Östra Vallgatan hotades en kvinna med skjutvapen …[osv osv]”

Malmö: ”Skottlossning nära akuten och vårdcentralen”

Malmö: ”Småbarn nära träffas av kulor vid mordförsöket på pizzerian”

Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge.

Vellinge: ”Gäng rånade 14-åringar med kniv. Klockan var åtta i fredags kväll när tre 14-åringar pojkar stötte ihop med ett gäng för dem okända personer på Perstorpsgatan i centrala Vellinge. En i gänget visar sig ha kniv och under hot och med krav på att 14-åringarna skulle titta ner i marken och inte på dem tvingade han en av pojkarna att plocka av sig sin jacka, men lät honom tömma den på innehåll. Bland annat ska han ha fått behålla sin mobil. En andra pojke tvingades även han att lämna ifrån sig sin jacka samt bältet han hade i byxorna…Redan kvällen efter, vid klockan 20.45 på lördagen, larmas polisen till Stortorget med uppgifter om ett bråk. Även den här gången ska ett okänt gäng på uppskattningsvis sju personer återigen hotat 14-åringar med kniv. En flicka uppges ha blivit slagen…”

Ungdomsgänget hade en bättre förståelse av svenska maktförhållanden än den beskymmersfri överklassen med huvudet djupt stoppad i sanden: ”Innan gänget försvann från platsen uppges även rånarna ha sagt till 14-åringarna ”Nu är det vi som äger Vellinge”.

Tino Sanandaji

Läs artikel här…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *