Inte fler sjuksköterskor trots regeringen Löfvens satsning

av | 5 december, 2018

Löfvenregeringens satsning på att fler utbildningsplatser på sjuksköterskeprogrammen har inte fått den utkomst som Löfven och Co. önskade sig. För även om utbildningsplatserna har ökat så har det lett till att fler sjuksköterskor utexamineras. Istället har det till att att kvaliteten på utbildningen har sjunkit.
I takt med att antalet studenter ökat så har andelen som har svårt att nå kunskapsmålen under de första läsåren också ökat. Fler hoppar av, skriver TT med hänvisning till Dagens Medicin.

Det var 2015 som svenska lärosäten fick i uppdrag av regeringen att stegvis öka antalet platser på sjuksköterskeutbildningarna mellan 2015 och 2017. Göteborgs universitet varnar för att antalet studenter som utexamineras inte kommer att bli större än före satsningen, och att utbildningens kvalitet är svår att bibehålla.
Situationen är liknande i Linköpings universitet och lärosätena planerar nu en gemensam skrivelse till utbildningsdepartementet i frågan.

Inger Jansson, programansvarig för sjuksköterskeutbildningen vid Göteborgs universitet säger: “Just nu lägger vi stora resurser på studenter som inte klarar utbildningens krav. Detta på bekostnad av att satsa på att utveckla pedagogik och bra VFU-platser (praktikplatser) för dem som kommer att klara utbildningens krav.”
Så nu frågar jag om detta uppdrag regeringen Löfven gav till lärosätena var så övertänkt?
Eller var det ett försök att efter migrationskrisen få dessa regeringen sa var så högutbildade i vården?

Man frågar ju sig vad det beror på, för något beror det på, den saken är klar.
Och det som går att läsa om saken i fråga är samma i alla MSM, det är samma TT-meddelande, inget mer än det från någon så det blir bara att vi får spekulera i orsakerna och det var just det jag gjorde här ovanför.

https://www.fplus.se/inte-fler-sjukskoterskor-tro…/a/rL7kp0…
http://tt.omni.se/720ea9470b963b6a95914d938ec3f3a855f852be
http://tt.omni.se/7fc749fa0b5d3dcdf21c5c992c84db839644a175

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *