“Inte värt att leva”

Föräldrarna till en 15 årig flicka döms till villkorlig dom för att ha försökt gifta bort sin dotter. Föräldrarna har hela tiden nekat. Domen överklagades av föräldrarna till Hovrätten och i går föll domen där man dömer föräldrarna för förberedelse till äktenskapstvång. Båda föräldrarna får villkorlig dom.

Här hade Sverige en möjlighet att svara upp mot den här kavata flickans agerande och skicka ut en kraftfull signal till föräldrar som i skrivande stund planerar att förbereda sina döttrar att ingå tvångsäktenskap – men icke. Istället sviker man offret återigen. Det den här flickan tvingats uppleva och de val hon tvingats göra i så tidigt ålder står inte partitet med domen. Jag mår uppriktig sagt illa.

En dag när flickan kommer hem från skolan får hon veta att hon är förlovad. Föräldrarna som lever i enlighet med sharia säger frankt till henne att hon inte har någon bestämmanderätt över detta. Hela den här historien rullades upp när flickan larmade polisen i slutet av 2015. Flickan var då 15 år. Processen att gifta bort henne påbörjades utan hennes vetskap två år tidigare. Den tilltänkta maken är 25 år och bor i hemlandet. Han backade ur när den här historien rullades upp och han frias från alla anklagelser.

Under en månads tid från det att flickan fick veta att hon var förlovad blev hon misshandlad vid flera tillfällen. Ett kontrakt har skrivits under. Under en fest där speciella kläder valts ut till henne får hon en ring och hon berättar i förhör om hur mannen matat henne med godsaker.

Flickan fortsätter ändå att protestera och samma kväll som hon larmar polisen säger flickan till sina släktingar: “Om de vill döda mig får de göra det. Man dör bara en gång. Låt det vara över, det här livet är inte värt att leva”. Under kvällen blir hon misshandlad och flyr till toaletten och gråter. Släktingarna som samlats i hemmet säger upprepade gånger till henne att det inte är någon idé att hon protesterar. Strax innan jul ringer flickan polisen och berättar vad som hänt.

Den här historien är inget annat fruktansvärd och att den utspelar sig i Sverige är väldigt svårt att smälta. Om vi menar allvar med att barn är skyddsvärda så måste det också återspegla sig i våra domar. Vi fortsätter annars att skicka ut signaler att det är inte så farligt att barn i Sverige tvingas till barnäktenskap. Är inte alla barn, barn? Oavsett var ifrån i världen de kommer?

Flickans värld har fullkomligt trasats sönder. I dag lever hon på skyddad ort och hon kan förmodligen aldrig mer träffa sina föräldrar eller släktingar och eftersom familjen lever i enlighet med sharia är det rimligt att anta att det hon själv säger: “om de vill döda mig får de göra det”, mycket väl skulle kunna bli en realitet. Att en 15-åring har tvingats leva under sådan här omständigheter kommer att sätta djupa spår i henne. Hur vore det då om vi hade ett rättssamhälle som tydligt visar att man står upp för offret, för det är var hon är – ett offer för svensk flathet och undfallande politiker.

https://www.expressen.se/…/flickans-ord-i-forhor-inte-var…/…
Text: Madeleine J Lilja Rönnquist/Jan-Ove Malmgren
Bild: Pixbay

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *