Jag analyserar Mats Knutson och Elisabeth Marmorstein analyser över regeringsbildandet

av | 5 december, 2018

Både Mats Knutson och Elisabeth Marmorstein har analyserat regeringsbildningen och hur det går i den. Tror nog att båda är ganska eniga i att läget är svårt, inte bara för Annie Lööf och Jan Björklund utan också för Stefan Löfven. För Lööfs och Björklunds fall så är det att de inte kan fe efter på allt för mycket för partierna och dess väljare är inte beredda svälja hur mycket socialdemokratisk politik som helst innan de visar sitt missnöje och kanske kräver att ett sådant regeringssamarbete ska avslutas.

För Löfvens del så handlar det om att han samtidigt som förhandlar med Centerpartiet och Liberalerna måste hålla både Miljöpartiet och deras språkrör glada, samt att hålla Vänsterpartiet och Sjöstedt så lycklig att inte han röstar ner Löfven i statsministeromröstningen. Vilket inte kan vara så lätt då varken Lööf eller Björklund vill ge Vänsterpartiet mer inflytande än vad de vill ge Sverigedemokraterna.

Så manöverläget för Löfven är inte stort, inte heller med tanke på att han måste hålla sig på god fot med LO och Karl-Petter Thorwaldsson. Och det gör han inte om han tummar på arbetsrätten och slopade turordningsregler. Inte heller kommer hyresgästföreningen att vara speciellt glada om han ger efter på bostadsmarknaden och den fria hyressättningen som Centerpartiet och Liberalerna vill ha. Så man kan nog lugnt säga att Löfven får trampa försiktigt i det minfält som det blocköverskridande regeringssamarbetet kommer att bestå av.

Men det är dock inte bara Löfven som trampar ut i oprövad terräng, även Björklund gör det och frågan är när svekdebatten kommer gentemot honom, för han och Liberalerna har mycket att förlora då de ligger bra nära riksdagsspärren något som Marmorstein tar upp i sin analys.
För det är inte säkert att dessa förhandlingar som nu håller på kommer att leda till något och då kan Björklund få svårt att förklara varför han och Liberalerna övergav Allianssamarbetet.

En liknande svekdebatt kan nog också Lööf få känna av enligt DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki då hon i SVT:s Morgonstudion säger: “Den blåser! Jag har bara känt en liten pust men jäklar vad den viner. Det finns en höger som är så otroligt besviken på Annie Lööf och har blandat ihop det lite. De är besvikna för att hon har svikit, men de väljare som hon representerar verkar uppenbarligen nöjda eftersom de stannar kvar.”
Men vad Amanda Sokolnicki inte säger är för hur länge de stannar kvar. För SCB:s mätning visar inte vad väljarna tycker idag, utan väljarstödet för kanske fjorton dagar sen.

https://www.svt.se/…/annie-loof-spanner-musklerna-for-att-t…
https://www.svt.se/…/marmorstein-stefan-lofven-har-hyggliga…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *