Johan Hakelius: Med färdiga svar

av | 5 december, 2018

Åldersbestämning av ensamkommande är en komplicerad fråga. I Svenska Dagbladet har den reducerats till en aktivistisk kampanj på nyhetsplats.

Det är snart två år sedan Lasse Granestrand skrev här i Fokus om Sveriges problem med ålderbedömningar av ensamkommande flyktingar. Det var en artikel som försökte förklara varför Sverige under flera år stod utan ett accepterat sätt att göra åldersbedömningar på. Artikeln har flera goda poänger och är väl värd att läsa även i dag. En poäng var att åldersbedömningen är viktig av flera skäl. Ett är att det är en fördel att klassas som barn när beslut ska fattas om att få stanna eller ej. Det är det som gör att det ljugs om åldrar. Ett annat är att felaktiga åldersbedömningar kan leda till att barn placeras i samboende med vuxna som spelar barn, med problem som övergrepp, narkotikabruk och annat som följd. Ett tredje är att ensamkommande barn kostar betydligt mer för statskassan än vuxna.

Johan Hakelius

Läs vidare I Fokus här…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *