Tino Sanandaji: Bildt, Reinfeldt och deras gelikar i andra länder vet att deras vision om öppna gränser saknar majoritetsstöd bland medborgarna.

Av | 5 december, 2018

Liberalernas Cecilia Wikström avfärdar kritik mot FN-avtalet och låtsas att kritiken bara är högerextrema myter. Redan har bla. USA, Australien, Schweiz, Israel, Italien, Tjeckien, Bulgarien, Kroatien, Österike, Estland och Slovenien sagt nej, och avtalet har är omstritt bland etablerade partier i Belgien och Danmark. Uppenbarligen anser många världen över att avtalet är problematisk.

FN-avtalet innehåller obehagliga formuleringar om att staten ska ingripa i fritt åsiktsbildande, bland annat ”sensitizing” journalister, försäkra att information på internet är ”objective” samt strypa finansiering till medier som sprider ”intolerance”.

Eftersom detta definieras luddigt och flexibelt öppnar avtalet för vidgående statliga inskränkning i yttrandefrihet, politiker kan reglera allt de personligen inte håller med om. Vi har redan sett att vad politiker anser är objektiv kan vara ideologiska lögner, som Erik Ullenhag mytsida.

Auktoritär inskränkning i yttrandefrihet i socialistiska och facistiska länder sker nästan aldrig öppet, i stället används fint nyspråk och standardfraser som att syftet bara är att bekämpa intolerans och respekt för mediefrihet. Men så fort staten börjar reglera åsiksbildning är resten bara dimridåer.

Avtalet slår fast att migration är positiv för samhället, samt att länder ska röra sig mot öppna gränser, vilket gör en empirisk fråga och en politisk åsikt till sanningar inristat i ett FN-avtal.

Wikström har rätt att det mesta av avtalet är mer praktiska frågor. Samtidigt hade det varit lätt för anhängare ta bort kusliga 1984-formuleringar och behålla resten, vilket de vägrar.

Avtalet är inte juridisk bindande idag, men som avtalets anhängare Carl Bildt säger “politiskt bindande“. Bildt, Reinfeldt och deras gelikar i andra länder vet att deras vision om öppna gränser saknar majoritetsstöd bland medborgarna, och försöker använda en obskyr FN-process som få följer för att kringgå den demokratiska processen.

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *