Tino Sanandaji: Stefan Löfvens slogan verkar varit “Mitt Europa bygger inga bostäder”!

av | 5 december, 2018

Dagens Industri: ”Oron på bostadsmarknaden. Bostadspriserna faller – mäklare varnar för höjd ränta och överutbud”

Trots bostadslöshet och växande befolkning har det byggts för lite även i de goda åren, och nu är både priser och byggandet på väg ned. Närmaste år väntas folkmängden öka med ytterligare en miljon invånare som behöver hundratusentals nya bostäder. De flesta nyanlända har dock svag köpkraft, och inget tyder på att det disfunktionella bostadssektorn kommer att uppfylla behovet.

Vi ser redan att hemlöshet ökar bland äldre svenskar och nyanlända. Regeringen har dumpat ansvaret på kommuner, med katastrofala följder: ”Hemlöshet bäddar för rekrytering till kriminella gäng. Poliser, fältassistenter och frivilligorganisationer menar att en faktor som bäddat för det här är att ensamkommande lever på gatan och många gånger blir tvingade av kriminella gäng att sälja droger”. Enligt polisen har gängen rekryterat 120 ensamkommande bara i Stockholm.

Det var uppenbart att det skulle förvärra bristen att ta emot hundratusentals utan att ordna tillräckligt boende, men Stefan Löfvens slogan verkar varit “Mitt Europa bygger inga bostäder”!

Hallandsposten citerar min bok om Sveriges dubbla fälla där man samtidigt lyckats skapa bostadsbubbla och bostadsbrist:

“I den nylanserade boken ”Tio tusen miljarder” ansluter sig nationalekonomen Tino Sanandaji till de “olyckskorpar” som varnar för en bostadsbubbla. Han börjar med att grundligt avfärda tankegången om att det går bra för svensk ekonomi – den låga tillväxttakten per capita har även ekonomer som John Hassler pekat på – för att sedan gå igenom både tecknen på en bubbla och de psykologiska mekanismerna bakom dem. Tio tusen miljarder, summan av hushållens skulder, hade vid bokens lansering redan hunnit bli elva tusen miljarder.

Argumenten är välformulerade och diagrammen svåra att värja sig mot. Vilken slutsats man drar är dock en öppen fråga. Det är fullt möjligt att Sverige har en bostadsbubbla och en stor bostadsbrist samtidigt.

Hushållens höga skuldsättning är, vilket också Sanandaji är inne på, ytterst en konsekvens av Riksbankens frejdiga lågräntepolitik, en dysfunktionell bostadsmarknad och en skriande brist på politiska reformer.”

Tino Sanandaji

Läs i Hallandsposten här…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *