Löfven i en kamp mot klockan tillsammans med hans innersta krets

av | 6 december, 2018

Enligt Expressen är nu Löfvens regeringsförhandlingar med Annie Lööf och Jan Björklund inne i ett väldigt känsligt skede.
Enligt en uppgiftslämnare så är det bara ett fåtal av dagens ministrar hålls informerade om vad som sägs i samtalen.
I den feministiska och jämställda regeringen är det fem män och en kvinna ingår i Löfvens maktstyrka nu.
Så var har jämställdheten tagit vägen månntro?
Eller den tillsammans med feminismen får kanske nu stryka på foten.

Det har gått 88 dagar sedan valet den 9 september och ännu är där ingen regering. I morgon ska Löfven ge sin första rapport till talmannen om processens utveckling, med en uppföljande rapport på måndag. Samma dag ska finansutskottet justera betänkandet om budgeten inför onsdagens omröstning i kammaren. Och då bör det också framgå om Centerpartiet och Liberalerna tänker backa upp Löfvens och övergångsregeringens budgetförslag, eller om de avstå från att rösta på den.

Så nu är det en kamp mor klockan för Löfven.
Ska han lyckas sy ihop en regering eller kommer de på att deras politik inte går att sammanfläta, att de står allt för långt ifrån varandra?
För även om Löfven säger att det nu pågår ”skarpa förhandlingar” och att samtalen förs förtroligt, så hör man att Lööf sitter svarar på sina följares frågor via Instagram, inifrån förhandlingsrummet.
Så hur förtroliga är då dessa förhandlingar, dessa samtal kan man fråga sig?

Lööf skrev band annat under onsdagen på instagram: “C och L är ju de enda som överhuvudtaget rört sig denna höst för att hitta konstruktiva vägar framåt för en regering. De andra står ju precis still, S har inte rört sig en millimeter exempelvis. Inte de andra heller.”
Hon svarade också en kritisk följare som ville ha svar på sina frågor med: ”Sitter i förhandlingar, så svårt hinna med alla kommentarer.”
Och hon konstaterade: ”Vi för inga förhandlingar i media. Inget av våra specifika krav finns i media. Inget har läckt.”

Så hur seriösa är då dessa förhandlingar kan man fråga sig?
Eller är det så att hon och Björklund redan har bestämt sig för att sätta sig i knät på Löfven?
Att samtalen skulle hållas utanför medias insyn var ett krav från Löfven, och det är därför bara en handfull av Löfvens närmaste medarbetare vet vad som sägs. Inte ens ministrarna i hans regering hålls informerade om detaljer i samtalen.
En uppgiftslämnare säger till Expressen: “Rädslan är stor för att eventuella läckor ska sabotera de känsliga samtalen och därmed spoliera Löfvens chanser att fortsätta som statsminister.”

Och tidningen har mött flera ministrar som bekräftar detta.
En minister sa tidigare i veckan: “Jag vet ingenting om hur det går i samtalen. Det här hålls i en väldigt liten krets.”
De som ingår i denna Löfvenska inre maktstyrka är enligt vad Expressen erfar Magdalena Andersson, Anders Ygeman, Karl-Petter Thorwaldsson, Mats Andersson, Odd Guteland och John Zanchi. Några mer kända än andra, som Mats Andersson som är statssekreterare i samordningskansliet på statsrådsberedningen. Odd Guteland som är presschef och John Zanchi som är valledare för Socialdemokraterna.

https://www.expressen.se/nyheter/lofvens-innersta-krets-i-en-kamp-mot-klockan-/?fbclid=IwAR3bkPjMpzd9QbvV8Lcg7vcVp_SoUxd1LMqnvC3DI-S2-7ZUIbOeeqEahyU

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *