Våldtäktslarm efter våldtäktslarm. Vad är det som händer på Beroendecentrum?

av | 6 december, 2018

Sverige blir bara tryggare och säkrare, eller blir de det?
Jag tror inte den kvinnan som blev våldtagen på Beroendeakuten på S:t Görans sjukhus i augusti tycker det.
För även om man är kraftigt berusad som denna kvinna var så ska de ändå få känna sig trygga och säkra, och speciellt efter de blivit intagna på ett sjukhus.
Men så var inte fallet här för några timmar efter att kvinnan anlänt fördes en 38-årig man till Beroendeakuten av polis, han hade omhändertagits för att han varit för full ute på stan.

Mannen placerades i samma korridor, tre sängplatser ned från där kvinnan låg, enligt sjukhuspersonal som vittnat i tingsrätten placerades han i korridoren eftersom det var fullt i alla rum. När mannen placerades i sängen var klockan 01.20, men efter bara två minuter så gick mannen över till kvinnan som låg utslagen i sin säng. Sedan visat en övervakningsfilm hur han våldtar kvinnan, enligt Stockholms tingsrätt, som förra månaden dömde mannen till rättspsykiatrisk vård för våldtäkt.

Efter första övergreppet i korridoren rullade 38-åringen in kvinnans säng i ett rum, där våldtäkten fortsatte.
Kvinnans målsägandebiträde Melissa Toutounge Aksöz säger: “Målsäganden har blivit djupt påverkad av det här. Hon förstår inte själv hur det kunnat ske. Det är just det att hon har varit på ett sjukhus, och att det här kunde hända.”
I polisförhör har kvinnan sagt att hon har känt chock över faktumet att övergreppet kunde ske i korridoren utan att någon i personalen märkte något.

Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum, menar att övergreppet kunde ske eftersom en enskild medarbetare brustit i sina rutiner genom att inte hålla uppsikt över patienterna. Enligt Johan Franck medarbetaren jobbar inte kvar. Men man kan fråga sig hur mycket övervakning dessa som arbetar på Beroendecentrum egentligen har, för detta är inte första eller andra gången ett sådant övergrepp begås där. Enligt en granskning som SVT Nyheter gjorde i våras visade att det mellan juli 2016 och april 2018 anmäldes två våldtäkter och ett våldtäktsförsök. Enligt Johan Franck skedde det tre fall av sexualbrott inne på Beroendecentrum under 2017.

Så man kan verkligen fråga sig om de som arbetar på Beroendecentrum har någon koll på de patienter som är inlagda där?
I ett av de fallen våldtogs en kvinna inne på en toalett av en annan patient. Händelsen stoppades av personal, men man polisanmälde inte, i stället lät man gärningsmannen lämna sjukhuset, och han kunde gripas först tre dagar senare.
Den mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt i april i år. Kvinnan han våldtog gick bort innan hovrättsdomen föll.
SVT Nyheter intervjuade Johan Franck i april sa han att man åtgärdar säkerhetsproblemen, bland annat genom att tillsätta mer personal, bygga om lokaler, och införa bättre rutiner för riskbedömning.

Trots den senaste våldtäkten inne på Beroendeakuten anser Johan Franck att det skett en förbättring när det gäller säkerheten för patienterna.
Han säger: “Det hände tre gånger förra året, och det har hänt en gång i år. Det tycker jag visar ändå att våra åtgärder har haft effekt.
38-åringens advokat säger att mannen ännu inte bestämt sig huruvida han tänker överklaga domen eller inte.
Men hur kan en chef säga att situationen har förbättrats när det begås en våldtäkt på en sluten vårdinrättning?
Man frågar sig allvarligt om Johan Franck verkligen är rätt man på rätt plats, om han har chefspotential eller han bara är tillsatt för att ingen annan vill vara chef där?
Man får verkligen hoppas att myndigheterna har koll på detta och att även Boendecentrum blir dömda, för jag tror det är det enda som hjälper i detta fallet.

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/kvinnan-fordes-till-akuten-valdtogs-av-annan-patient/?fbclid=IwAR2kDaYDQJLEkcv9AWw_l5GHH79rAzAAG7Cyz3f2oJcvcDfidmFBhsbKKXE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *