Jenny Sonesson: Tullen måste förhindra spridning av rabies

av | 7 december, 2018

Handeln med olagligt införda hundar omsätter mångmiljonbelopp. Enligt Tullverket är det bara en tidsfråga innan en människa blir rabiessmittad av en insmugglad hund. Det här är ännu ett larm om att tullen behöver mer resurser. Rabies, som är dödligt, har inte förekommit hos djur i Sverige sedan slutet av 1800-talet.

“Frågan är egentligen inte om, utan vilken familj som kommer att drabbas av rabies till följd av att ovetandes ha köpt en insmugglad smittad valp, säger Katharina Mohlin Thorstensson, utredare på Tullkriminalen”.

Jordbruksverket fruktar att rabies ska föras in i Sverige och därför finns hårda regler för hur djur tas in i över gränsen. Myndigheten skriver på sin hemsida: “Skulle rabies föras in i landet skulle det kunna medföra stora hälsorisker och samhällsekonomiska konsekvenser för landet.”

Det mest effektiva sättet att stoppa den olagliga handeln är att hundlängtande människor tar sitt ansvar och slutar att köpa insmugglade valpar och istället vänder sig till seriösa hunduppfödare.

Jenny Sonesson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *