Ny undersökning, Sverige sticker ut i ett Europeiskt perspektiv med antalet handgranatattacker

Av | 10 december, 2018

Sverige sticker ut i Europa. Myndigheter säger att landet är tryggt och säkert, trotts detta så har under de senaste åtta åren varit 116 granatsprängningar. I dessa har två personer dödats och nio skadats vilket är högt jämfört med andra länder i Europa, visar en ny studie som SVT Nyheter tagit del av.
Så är Sverige så tryggt och säkert?
För nu börjar den fint putsade fasaden rämna allt mer, den spricker sönder för var ny rapport som kommer.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren som är expert på gängkriminalitet säger: “Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig.”
Men det är inte bara sprängningarna som sticker ut i denna rapport som fått namnet, ”Explosive violence: A near-repeat study of hand grenade detonations and shootings in urban Sweden” och som gjorts av forskare på Institutet för framtidsstudier och Malmö universitet. Det är även antalet skjutningar. Som enligt denna rapport flerdubblats de sista tio åren.

Och samma tendens som med skjutningarna är det med sprängningarna, de har ökat från två stycken 2011 till 39 stycken, 2016. det året var ett rekordår i den bemärkelsen.
Det är också den perioden studien undersökt.
Inte oväntat skedde en majoritet av både skjutningarna och sprängningarna i storstadsregionerna Malmö, Stockholm och Göteborg. Det skedde under samma period 1 048 skjutningar i storstäderna, och då framförallt i de utsatta områdena. Det framkommer också att inom två veckor efter en skjutning är risken fem gånger högre för att en ny skjutning sker inom 100 meter från den första skottlossningen.

Det är samma utveckling när det gäller handgranaterna och sprängningarna, det är en markant ökad risk för en ny incident inom två veckor. En tredjedel av attentaten riktas mot människor.
Så frågan är än en gång om Sverige blivit säkrare som vissa myndigheter försöker slå i oss, eller är det så att de endast försöker sprida en chimär för att få medborgarna att somna in igen och inte ifrågasätta de styrande i landet?
För det är som tur är bara två personer som avlidet i dessa handgranatsattacker, den första var en 8-årigt barn i Biskopsgården i Göteborg. Den andra var en man som plockade upp en handgranat som han trodde att det var en leksak, den dödade honom och skadade hans fru.

Så även om handgranatsprängningarna minskat de sista två åren i jämförelse med 2016 så menar kriminologen Amir Rostami från Institutet för framtidsstudier som tillsammans forskarna Joakim Sturup och Manne Gerell på Malmö universitet står bakom rapporten att antalet är fortfarande oroväckande högt.
Amir Rostami säger: “Användningen av handgranater har gått ner under 2017 och 2018, men fortfarande har vi ganska hög grad av handgranatsattacker jämfört med andra länder som Danmark, Norge och Tyskland.”
Han berättar att forskare och poliser från europeiska länder blir förvånade över granatanvändningen i Sverige, eftersom andra länder har ett fåtal detonerade granater årligen.
Amir Rostami säger till sist: “Varför det ökar så pass kraftigt och varför Sverige sticker ut är frågor som vi inte kan svara på.”

Men även om inte dessa forskare kan svara på varför Sverige sticker ut så anmärkningsvärt så ska jag ge mig på att försöka svara på det. Vad jag tror det beror på är att politikerna inte tagit sakerna på allvar och inte gett polisen de resurserna de skulle behövt för att få ordning på gängkriminaliteten. Sen när regeringen Löfven utnämner Dan Eliasson som rikspolischef med hans kategoriska förnekande av att där fanns utanförområden och att det var några problem samtidigt som han talade om att det var synd om förövarna så är det nog tur att det inte blivit värre än vad det är.
För med regeringar och opposition som lägger mer energi på att utestänga partier från politisk inverkan än vad de lägger energi på att få rätsida på alla de problem där är med dessa gängkriminella och de problem som där är i utanförsområdena så får vi vara glada att det inte är än värre i konungariket Sverige.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/116-granatattacker-pa-atta-ar-sverige-sticker-ut?fbclid=IwAR1cje3LnB4PXjm10L0gfDjBlkxJm9pQsPdE_2PLkHLQVj0gaXYULw6PVLQ

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *