Nya larm: Ensamkommande utan asylskäl säljer sex i utbyte för boende. Frivilliggrupper vill att staten tar sitt ansvar.

Av | december 11, 2018

Skrev i går om gymnasielagen och de ensamkommande och vilka rapporter det nu kommer om den gruppen. Nu kommer nästa rapport och den handlar också om de ensamkommande, men det är de som inte fått “gymnasieamnesti”, utan det handlar om dem som inte fått uppehållstillstånd och därmed saknar rätt till ekonomiskt stöd och boende.
Det är den gruppen som nu olika frivilligorganisationer larmar om att de säljer så kallad “Survival sex”, de säljer sex för att få tak över huvudet och mat. Dessa ensamkommande är mestadels pojkar/unga män. Nu vill organisationer som Ensamkommandes förbund och Röda Korset att myndigheterna ska ta sitt ansvar och ge dem stöd.

Mira Björkegren från Ensamkommandes förbund säger: “Man ser ingen annan lösning. Man är enormt utsatt och får inte stöd från myndigheter. Man saknar boende, det börjar bli kallt och man behöver någonstans att sova.”
Hon menar att det är svenska statens skyldighet att ge dem detta, eftersom de är i Sverige.
Hon menar vidare att det är svenska statens att dessa inte fått detta och att de då behöver sälja sig för att få mat och husrum. Johanna Saunders på Röda Korset håller med och menar att det är ett resultat av den förändrade migrationslagstiftningen där det finns grupper som har hamnat mellan stolarna som faller utanför myndigheternas ansvar.

Hon säger: “Det handlar om basala behov. Tak över huvudet och mat för dagen och det är det de blir erbjudna och känner sig tvingade att ställa upp på sex. Vi kan se att det ökar just nu i den här målgruppen. Vi ser det och vi hör desperationen.
Enligt Malmö stad finns det insatser för barn och för dem som har fått uppehållstillstånd, men de däremellan saknar rätt till ekonomiskt stöd och boende.
Men man kan fråga sig om det är myndigheter eller kommuners ansvar att sörja över dem som vistas i Sverige olagligt?
För denna grupp består av just sådana som fått avslag på sina asylansökningar. Sådana som inte enligt svensk asylrätt ska vara i landet.

Så nu ska svenska skattemedel läggas på denna grupp enligt både Mira Björkegren och Johanna Saunders.
Ska inte svenska skattemedel användas av dem som är svenska medborgare eller dem som fått sina asylskäl godkända?
För även om deras situation är beklämmande så är det varken myndigheternas eller kommunernas ansvar att sörja för deras uppehälle. Denna grupp har själva valt att stanna kvar i landet trots att de skulle lämna landet. De har själva valt att leva i utanförskap. Så även om det låter grymt så är det inte någon annans ansvar än deras eget och möjligen Röda Korset och dessa frivilligorganisationer för att sörja för dem.
Jag vet att jag låter hård, men ska Sverige och deras skattebetalare sörja för alla dem som lever olagligt i landet?
Det tycker inte jag.

https://www.svt.se/…/…/skane/saljer-sex-i-utbyte-mot-boende…
https://omni.se/larm-ensamkommande-saljer-sex-for…/a/3j8JaL…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *