Efter SÄPO:s och polisens tillslag, en anhållen, misstänkt för förberedelse till terroristbrott

Av | december 13, 2018

Polisen och SÄPO har under natten gjort tillslag på flera adresser i Västsverige. Det handlar om ett terrorrelaterat ärende och en person är gripen och anhållen, misstänkt för förberedelse till terroristbrott, eventuellt stämpling till terroristbrott, alternativt grovt vapenbrott. Flera andra personer har hämtats till förhör.
Enligt uppgift till GT skedde insatserna bland annat på flera platser i Göteborg samt i Ale, däribland i Surte, och hundpatruller, insatsstyrkan och bombgruppen har arbetat tillsammans med utredare och ett stort antal poliser.
Men SÄPO vill inte kommentera vart i Västsverige de gjort sina tillslag.

Karl Melin presschef vid Säpo säger: “Samtidigt är det flera personer som har tagits in till förhör.”
Karl Melin fortsätter med att säga: “Vi har jobbat under en tid med den här insatsen. Det är ett intensivt och omfattande underrättelsearbete och är en pågående insats.”
Säpo säger att det finns internationella kopplingar men Karl Melin vill inte gå närmare in på detta av utredningstekniska skäl, han vill heller inte kommentera några detaljer gällande den anhållne personen eller de som har hämtats till förhör i nuläget.

Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i Göteborg, uppgav tidigare under morgonen att polisen under natten hade gjort tillslag på flera adresser, och att ärendet rörde rikets säkerhet.
Han sade: “Under natten har polisen, i samband med Säpo rubricerat händelsen som en ”särskilt händelse”. Det innebär alltså att vi får nyttja alla resurser som står till buds helt enkelt.”
Per Lindqvist chef för riksenheten för säkerhetsmål, den åklagarkammare som utreder terroristbrott, vill inte heller för stunden kommentera tillslagen men säger till TT att riksenheten kommer gå ut med mer information ”i närtid”.

Varken SÄPO eller polisen vill säga vad det handlar om men på sin hemsida skriver Lilla Edets kommun att den kommunen är en av de berörda.
De skriver: “Säkerhetspolisen har under torsdagsmorgon gjort ett flertal insatser i Västra Sverige, bland annat i Lilla Edet. Det avser förberedelser till terroristbrott. Det här är en polisiär insats och kommunen följer den information som lämnas av Säkerhetspolisen”
Ewa Lönnroth-Börjesson blev vittne till ett polistillslag i just Lilla Edet vid sjutiden.
Hon säger: “Jag såg polisen komma med hjälmar och vapen. Det var flera piketbussar med poliser. Hela gatan var fullt med poliser.”

Även i Biskopsgården i Göteborg har det varit en stor polisinsats under morgonen, uppger P4 Göteborg. Men varken Säpo eller polisen vill bekräfta om det har med terrortillslagen att göra. Men GP uppger att det är flera adresser på Hisingen där tillslag gjorts, som är kopplat till den misstänkta terror-räden. Vid tolvtiden var polisen på plats vid Biskopsgården och säkrade ett magasin som marken vid en buske i bostadsområdet.
Stefan Gustafsson polisens presstalesperson säger: “Det fanns inga kulor i. Det är i så fall ett tomt magasin, men vi kommer att titta närmare på det. Jag utgår från att det är ett magasin till ett vapen, men det är inte säkerställt hos mig.”
Enligt Gustafsson skulle vapnet kunna vara polisens eget.

Han säger: “Den möjligheten finns, men det finns ingen sådan uppgift. Det finns ganska många frågor som inte är ställda ännu. Men vi är klara med det och har tagit hand om magasinet.”
Under eftermiddagen meddelar Karl Melin att SÄPO inte utesluter att det blir fler gripanden, men han vill inte berätta vilken nationalitet den gripne mannen har, men bekräftar att man i underrättelsearbetet samverkat med säkerhetstjänster i andra länder, utan att vilja gå in på vilka.
Han säger: “Vi arbetar brett, och de som har information delar den. Det behövs internationell samverkan för att komma till rätta med den här allvarliga brottsligheten.”
SÄPO har dock inte höjt risken för terrorbrott, den ligger fortfarande på tre i den femgradiga skalan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polisen-22…
https://www.svt.se/…/sakerhetspolisen-vi-kan-inte-utesluta-…
https://www.expressen.se/…/sapo-inkopplade-vid-stort-terro…/
https://www.aftonbladet.se/…/stor-terrorinsats-i-goteborg-i…
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *