630 olösta mord i Sverige och antalet ”kalla fall” ökar kraftigt

Av | december 25, 2018

Man kan ställa sig frågan om verkligen Sverige är så tryggt och säkert som många medier och andra försöker framställa det som?
För när man läser att antalet “kalla fall” ökat kraftigt de senaste åren så tycker jag den frågan är mycket relevant att ställa. När Sveriges Radio rapporterade under gårdagen att de “kalla fallen” som rör olösta grova brott, oftast mord, där det inte längre finns några utredningsuppslag ökat kraftigt och att orsakerna är den stora ökningen av gängrelaterade skjutningar.

Då ställer man verkligen sig frågande om medierna som försöker att förmedla att landet blir tryggare och säkrare förmedlar rätt budskap, eller om de försöker mörka och skönmåla den verkliga situationen i Sverige?
I dagsläget så är det främst i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö som har särskilda Kalla fall grupper.
Det är i dessa som ärenden hamnar där det inte längre finns några utredningsuppslag att jobba vidare med eller fall där domstol har friat en eller alla misstänkta.

I dagsläget finns det ca: 630 olösta mord i Sverige, enligt siffror från Noa, polisens nationella operativa avdelning. Men antalet ökar hela tiden.
Anders Eriksson, chef för Kalla fall gruppen i Region Väst säger: “2013 hade vi ett antal gängskjutningar, Backa på Hisingen, Grevegårdsvägen i Tynnered, Fjällbinkan i nordost. De är alla på väg in i kalla fall.”
Han fortsätter med: “Andelen ouppklarade mord kommer öka rejält och det har enkom att göra med skjutningarna i offentliga miljöer där kriminella grupperingar är inblandade.”

Och när där i dessa utredningarna av gängrelaterade skjutningar med den tystnadskultur oftast varken finns teknisk bevisning, eller vittnesuppgifter så gör det morden extremt svårutredda. På 1990-talet låg uppklarningen av mord generellt på nästan 90 procent. Men nu har antalet mord som klaras upp också sjunkit drastiskt. 2010 och framåt så är det bara cirka en fjärdedel de dödliga skjutningarna i kriminella miljöer som klaras upp. Och allt eftersom tiden går blir listan av kalla fall allt längre.

När man sen hör vad Anders Eriksson säger så blir man inte ett dugg mer övertygad om det som medierna oftast försöker få oss medborgare att tro.
Han säger: “Det är tragiskt och inte värdigt en rättsstat som Sverige att man så enkelt ska komma undan med att ha ihjäl en annan människa.”
Så nu ställer jag frågan än en gång, blir Sverige tryggare och säkrare för var dag som går eller är det så att medierna och kändisfolket som framfört detta bara försöker få oss att tro det i sina försök att få svenskarna att fortfarande stödja partierna och politikerna som orsakat detta?

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
https://www.fplus.se/630-olosta-mord-i-sverige-an…/a/bK1l4v…
http://tt.omni.se/kalla-fallen-okar-630-olosta-mord/a/L0bz9q

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *