Fick nej från Försäkringskassan – nu har familjen vräkts

Av | december 28, 2018

Vräkningar av barnfamiljer ökar, bara nu i december hotas 162 barn att vräkas.

När försäkringskassan sa nej till fortsatt sjukpenning rasade familjens redan ansträngda ekonomi samman.

Vägen till hemlöshet har varit lång och snårig. Pappan i familjen skadades svårt i en  arbetsplatsolycka och mamman har varit sjukskriven för bland annat utbrändhet.

Under flera månader var hon helt utan inkomst. Hon har överklagat avslagsbeslutet men ärendet har ännu inte avgjorts i förvaltningsrätten.

Under våren och sommaren halkade föräldrarna efter med hyresinbetalningarna till det kommunala bostadsbolaget.

I slutet av oktober fattade Kronofogdemyndigheten beslutet att familjen genast skulle flytta från hyreslägenheten. Orsaken: fyra obetalda hyresräkningar och en total skuld på under 20 000 kronor.

Den 6 december klockan halv tio på förmiddagen verkställdes vräkningen.

Nu bor familjen tillfälligt i två små rum på ett vandrarhem som socialtjänsten ordnat. Rummet är täckt av tältsängar och flyttkartonger. Barnen är ledsna och frågar när de får flytta hem igen, och hur ska det bli i jul?

Socialchefen i kommunen vill inte uttala sig om det enskilda fallet men säger att det är ovanligt att barnfamiljer vräks.

– Vi anstränger oss till vårt yttersta för att förhindra att det går så långt, säger hon.

– Men, vi har inte ett uppdrag att hitta bostäder om du inte har särskilda behov, till exempel en funktionsnedsättning. Vi kan erbjuda en akut lösning på vandrarhem, vi vill inte att barn ska vara utan tak över huvudet, säger socialchefen.

Nej just det, precis så, socialchefen – precis så. God jul och ha det så gott hemma i stugvärmen.

Samtidigt bor en invandrad familj från Syrien, en man med tre fruar och 16 barn i tre lägenheter som upplåtits av Nacka kommun. Lägenheterna köptes in för nästan 14 miljoner kronor. Mannen är arbetslös och kommunen betalar hyrorna och familjens övriga kostnader. Tilläggas kan att det tar ca tolv år i bostadskö för att få en lägenhet i det område som 16-barnsfamiljen numera bor i.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1nJER/fick-nej-fran-f-kassan–nu-har-familjen-vrakts?refpartner=abPlusVeckobrev_NB_18V51 
Källa: https://samnytt.se/kommun-kopte-tre-bostader-for-14-miljoner-till-nyanland-man-med-tre-fruar 
Text: Jan-Ove Malmgren
Bild: Anders Deros

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *